Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα παιδιά είναι γενικά έτοιμα να μείνουν μόνα τους στο μπάνιο ή στο ντους στην ηλικία των 8 ετών, περίπου. Ωστόσο, ορισμένα ιδιαίτερα ανεξάρτητα παιδιά μπορεί να είναι έτοιμα λίγο νωρίτερα και κάποια μπορεί να αισθάνονται άνετα να τα πλένετε ακόμη κι όταν φτάσουν τα 9 ή 10 έτη. Όλα τα παιδιά φτάνουν σε αυτό το ορόσημο σε διαφορετική στιγμή, αλλά μάλλον θέλετε να τα επιβλέπετε για λίγο πρώτα πριν τα αφήσετε να τα κάνουν όλα μόνα τους.

Πώς να μάθετε στο παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο

Ακολουθεί μια διαδικασία 5 βημάτων για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να διασφαλίσει ότι πλένεται και καθαρίζεται σωστά:

  • Πριν ξεκινήσετε, εξηγήστε στο παιδί σας ότι ενώ μπορεί ακόμα να διασκεδάσει στο νερό, πρέπει να συγκεντρωθεί και να ακούσει προσεκτικά για να καταλάβει πώς να καθαρίζεται σωστά. Αναφέρετε ότι πρέπει να κρατά το σαπούνι και το σαμπουάν μακριά από τα μάτια του κι ότι δεν πρέπει να αναμιγνύει τα δύο προϊόντα μεταξύ του: σαμπουάν για μαλλιά, σαπούνι για πρόσωπο και σώμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το σαπούνι, το σαμπουάν και η πετσέτα είναι εύκολα προσβάσιμα από το παιδί σας από το μπάνιο.
  • Ξεκινήστε με το πρόσωπο και δώστε στο παιδί σας να πλύνει τις βασικές περιοχές όπως λαιμό, μασχάλες, πίσω από τα αυτιά, στήθος, πλάτη, πόδια και πέλματα. Πιθανότατα θα χρειαστεί να συνεχίσετε να το βοηθάτε να λούσει τα μαλλιά του για λίγο πριν το κάνει μόνο του.
  • Μόλις τελειώσει, πρέπει να ξεπλύνει το σαμπουάν και το σαπούνι. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να το κάνετε εσείς αυτό για λίγο, πριν το αφήσετε να το κάνει ανεξάρτητα.
  • Όταν βγει από το μπάνιο, θα πρέπει να πατήσει το χαλάκι και να αρχίσει να σκουπίζεται με μια πετσέτα. Είναι καλή συνήθεια να δίνετε μια ξεχωριστή πετσέτα για το πρόσωπο και μια για το υπόλοιπο σώμα του. Βεβαιωθείτε ότι στεγνώνει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πιο δυσπρόσιτων περιοχών όπως την πλάτη και τις μασχάλες.

Πώς να μάθετε στο παιδί να κάνει μόνο του ντους 

Αν και τα παιδιά λατρεύουν να κάνουν μπάνιο, καθώς μεγαλώνουν μπορεί να θέλουν να κάνουν ντους. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζετε, αρχικά γιατί είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτά να μπει νερό στα μάτια τους. Έτσι, αν το παιδί σας επιθυμεί να κάνει ντους, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να λουστεί πρώτα μόνο του πριν πάει για ντους, καθώς έτσι θα έχει λιγότερα πράγματα να σκεφτεί εκείνη τη στιγμή.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το παιδί σας να γλιστρήσει και να πέσει στο ντους, επομένως θα πρέπει να σκεφτείτε να τοποθετήσετε ένα αντιολισθητικό χαλάκι. Πρέπει να τονίσετε ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό όταν πλένεται όρθιο και σίγουρα θα πρέπει να το επιβλέπετε για λίγο, προτού το αφήσετε να το κάνει μόνο του.

Όσον αφορά το πώς να του διδάξετε πώς να κάνει ντους, τυπώστε τις οδηγίες, πλαστικοποιήσετε το χαρτί και κολλήστε το με μια βεντούζα στον τοίχο του ντους, για να διευκολύνετε το παιδί σας. Μία λίστα θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:

  • Άνοιξε το ντους και βρες μια άνετη θερμοκρασία (θα πρέπει να το κάνετε εσείς μέχρι να εμπιστευτείτε ότι θα μπορεί το κάνει μόνο του – δεν θέλετε να είναι πολύ ζεστό ή κρύο όταν κάνει ντους).
  • Βεβαιώσου ότι το σαμπουάν, το σαπούνι και το αφρόλουτρο είναι εύκολα προσβάσιμα.
  • Βρέξε πρώτα τα μαλλιά σου.
  • Πάρε λίγο σαμπουάν, κάνε αφρό και τρίψε καλά όλο του κεφάλι σου.
  • Ξέπλυνε τα μαλλιά σου.
  • Πάρε λίγο σαπούνι ή αφρόλουτρο και πλύνε το σώμα σου ξεκινώντας από την κορυφή προς τα κάτω.
  • Ξέπλυνε το σώμα σου και βγες αργά από το ντους.
  • Πιάσε μια πετσέτα και στέγνωσε το σώμα και τα μαλλιά.

Πότε πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να πλένει μόνο του τα μαλλιά του;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας με αυτό, καθώς εξαρτάται πραγματικά από το παιδί σας. Μερικά παιδιά μπορούν να αρχίσουν να λούζουν τα μαλλιά τους με τη βοήθειά σας όταν είναι 6-8 ετών. Αλλά μπορεί να μην είναι πλήρως ανεξάρτητα μέχρι να γίνουν 10-12.

Το μήκος των μαλλιών μπορεί να είναι ένας παράγοντας εδώ, καθώς είναι πιο εύκολο να πλύνει ένα παιδί τα μαλλιά του αν είναι κοντά, παρά αν είναι κάτω από τους ώμους.