Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους αναμένεται να προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων απειλεί και πάλι τα συστήματα υγείας.

Την πρώτη εβδομάδα του 2022 καταγράφηκαν στην Ευρώπη περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα Covid-19, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες» δήλωσε.

Επισήμανε ωστόσο ότι σε αρκετές χώρες ο ρυθμός νέων κρουσμάτων Όμικρον έχει σταθεροποιηθεί ή μειωθεί, αν και παραμένει «σημαντικά υψηλότερος» από ό,τι στο προηγούμενο πανδημικό κύμα λόγω Δέλτα.

Ο Κλούγκε ανέφερε ακόμα ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται περισσότερα δεδομένα για την ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρει ο εμβολιασμός.

Δήλωσε επίσης ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν ότι η νέα παραλλαγή είναι άκρως μεταδοτική.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η αυξημένη μεταδοτικότητας είναι εγγενής ιδιότητα της Όμικρον, ή αν οφείλεται στην ικανότητά της να προσβάλλει τους εμβολιασμένους και άτομα που είχαν νοσήσει από προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού.

«Δεν είναι γρίπη»

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την Covid-19 ως ενδημική νόσο όπως η γρίπη, τονίζοντας ότι η εξάπλωση της Όμικρον δεν έχει σταθεροποιηθεί.

«Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο σημείο να μπορούμε να το ονομάζουμε ενδημία» δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά τις δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι, λόγω της παρατηρούμενης πτώσης της σοβαρότητας της Covid-19, ίσως έχει έρθει η ώρα να αλλάξει ο τρόπος παρακολούθησης της επιδημίας και να εφαρμοστούν οι ίδιες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη γρίπη.

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ για την Ευρώπη έρχεται την ίδια μέρα που οι ΗΠΑ ανέφεραν 1,35 εκατομμύρια νέα κρούσματα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Σε ιστορικό υψηλό έφτασαν και οι νοσηλείες ασθενών Covid-19 στις ΗΠΑ, έχοντας διπλασιαστεί σε διάστημα τριών εβδομάδων, σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση του Reuters.

Η Όμικρον τείνει να προκαλεί πιο ήπια νόσο, σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που επικρατούσε μέχρι σήμερα στις περισσότερες χώρες, ωστόσο ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων θα μπορούσε να πιέσει και πάλι τα συστήματα υγείας, την ώρα που αρκετές χώρες αναβάλλουν τακτικά χειρουργεία για να διαχειριστούν την αύξηση των ασθενών αλλά και την έλλειψη προσωπικού.

Τα κρούσματα μεταξύ εργαζομένων επηρεάζουν τη λειτουργία αρκετών σχολείων στο Σικάγο, ενώ η Νέα Υόρκη διέκοψε τα δρομολόγια σε τρεις γραμμές του μετρό λόγω έλλειψης προσωπικού.