Για την πορεία της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εξέφρασε για ακόμα μία φορά την ένσταση του για το άνοιγμα των σχολείων αυτήν την εβδομάδα ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι σαφώς υπέρ της διά ζώσης λειτουργίας.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των self test σημείωσε ότι είναι πιθανό ένα παιδί με δύο αρνητικά αποτελέσματα να είναι ασυμπτωματικό και να μεταδίδει ενώ πάει σχολείο και τόνισε ότι «δεν πρέπει να προστεθεί κι άλλος παράγοντας επιτάχυνσης της διασποράς ενώ η πανδημία είναι στο φόρτε της».

Φανταστείτε να νοσεί το 10% των εκπαιδευτικών

«Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε σε οριζοντίωση ή επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα μπορούσαν τότε να ξεκινήσουν τα σχολεία, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πάντως ότι «η απόφαση επαναλειτουργίας έχει πλεονεκτήματα και πρέπει όλοι να την υποστηρίξουν εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Μάλλον είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Φανταστείτε να νοσεί το 10% των εκπαιδευτικών ή το 15 – 30 % των παιδιών, είπε ο Νίκος Τζανάκης προσθέτοντας: «Δίνω πιθανότητες να είναι σωστή η απόφαση της Επιτροπής. Τώρα είμαστε ένα βήμα μπροστά. Ας κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατό».

Κώστας Πρίφτης: Πολύ συνηθισμένο πλέον να νοσεί οικογένεια

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής -Παιδοπνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, είπε ότι είναι πλέον καθημερινότητα να νοσούν ολόκληρες οικογένειες. «Πρέπει να εμποδίσουμε να εκτεθούν παιδιά κι αυτό σημαίνει να μην πάνε σχολείο αυτά που μεταδίδουν», συμπλήρωσε.