Αναμφισβήτητα το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για το μωρό σας. Αλλά καθώς επιστρέφετε στην εργασία σας αναζητάτε περισσότερη ευελιξία. Στην περίπτωση αυτή πιθανότατα σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε ένα θήλαστρο. Αλλά πριν ξεκινήσετε την άντληση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αποθηκεύσετε και να διατηρήσετε σωστά το γάλα σας.

Δείτε πώς μπορείτε να χειριστείτε με ασφάλεια το γάλα σας, σύμφωνα με την Mayo Clinic:

Τι είδους δοχείο πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Πριν βγάλετε ή χειριστείτε μητρικό γάλα, πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το φρεσκο-αντλημένο γάλα σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο για τρόφιμα, με καπάκι ή σε ένα σκληρό πλαστικό δοχείο που δεν είναι κατασκευασμένο με τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικές πλαστικές σακούλες σχεδιασμένες για συλλογή και αποθήκευση γάλακτος.

ΜΗΝ αποθηκεύετε το μητρικό γάλα σε μπουκάλια μίας χρήσης ή πλαστικές σακούλες που έχουν σχεδιαστεί για γενική οικιακή χρήση.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης;

Χρησιμοποιώντας αδιάβροχες ετικέτες και μελάνι, επισημάνετε κάθε δοχείο με την ημερομηνία που βγάλατε το γάλα. Εάν αποθηκεύετε μητρικό γάλα στο βρεφονηπιακό σταθμό, προσθέστε το όνομα του μωρού σας στην ετικέτα.

Τοποθετήστε τα δοχεία στο πίσω μέρος του ψυγείου ή της κατάψυξης, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ψυγείο ή καταψύκτη, αποθηκεύστε το γάλα προσωρινά σε cooler με παγοκύστες.

Γεμίστε μεμονωμένα δοχεία με το γάλα που θα χρειαστεί το μωρό σας για ένα τάισμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 60 έως 120 ml και στη συνέχεια να προσαρμόσετε όπως απαιτείται. Επίσης, σκεφτείτε να αποθηκεύσετε μικρότερες μερίδες – 30 έως 60 ml – για απροσδόκητες καταστάσεις ή καθυστερήσεις στο τακτικό τάισμα.

Το μητρικό γάλα διαστέλλεται καθώς παγώνει, επομένως ΜΗΝ γεμίζετε τα δοχεία μέχρι το χείλος.

Μπορώ να προσθέσω φρέσκο γάλα σε γάλα προηγούμενων ημερών;

Μπορείτε να προσθέσετε φρεσκο-αντλημένο μητρικό γάλα σε μητρικό γάλα που διατηρείτε στη συντήρηση ή στην κατάψυξη. Αλλά φροντίστε πρώτα να κρυώσετε το φρεσκο-αντλημένο μητρικό γάλα τοποθετώντας το στη συντήρηση ή σε ένα cooler με παγοκύστες πριν το προσθέσετε σε ήδη παγωμένο ή κατεψυγμένο γάλα.

ΜΗΝ προσθέτετε ζεστό μητρικό γάλα στο κατεψυγμένο μητρικό γάλα γιατί αυτό θα προκαλέσει μερική απόψυξη του κατεψυγμένου γάλακτος.

Πόσο καιρό διατηρείται το μητρικό γάλα στο ψυγείο;

Αυτό εξαρτάται από τη μέθοδο αποθήκευσης. Λάβετε υπόψη αυτές τις γενικές οδηγίες για υγιή βρέφη:

  • Θερμοκρασία δωματίου. Το φρεσκο-αντλημένο μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για έως 6 ώρες. Ωστόσο, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ή να αποθηκεύετε το μητρικό γάλα μέσα σε 4 ώρες, ειδικά εάν το δωμάτιο είναι ζεστό.
  • Cooler με μόνωση. Το φρεσκο-αντλημένο μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί σε cooler με παγοκύστες για έως και μία ημέρα.
  • Ψυγείο. Το φρεσκο-αντλημένο μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί στο πίσω μέρος του ψυγείου για έως 4 ημέρες σε καθαρές συνθήκες. Ωστόσο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ή να καταψύξετε το γάλα εντός 3 ημερών.
  • Καταψύκτης. Το φρεσκο-αντλημένο μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί στο πίσω μέρος μιας βαθιάς κατάψυξης για έως 12 μήνες, αλλά η χρήση του κατεψυγμένου γάλακτος εντός 6 μηνών είναι η βέλτιστη.

Όσο πιο παλιό είναι το μητρικό γάλα τόσο μεγαλύτερη είναι η ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C που υφίσταται. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το γάλα σας ΑΛΛΑΖΕΙ για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας. Το γάλα που βάζετε όταν το μωρό είναι νεογέννητο δεν θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του παιδιού σας μερικούς μήνες μεγαλύτερο. Επίσης, οι οδηγίες αποθήκευσης μπορεί να διαφέρουν για πρόωρα, άρρωστα ή νοσηλευόμενα βρέφη.

Πώς μπορώ να αποψύξω το κατεψυγμένο γάλα;

Ξεπαγώστε πρώτα το παλαιότερο γάλα. Τοποθετήστε το κατεψυγμένο δοχείο στο ψυγείο το βράδυ πριν το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να ζεστάνετε απαλά το γάλα βάζοντάς το κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό ή σε ένα μπολ με ζεστό νερό.

ΜΗΝ θερμαίνετε ένα παγωμένο μπουκάλι στο φούρνο μικροκυμάτων ή πολύ γρήγορα ακουμπώντας το σε θερμαντικό σώμα. Ορισμένα μέρη του γάλακτος μπορεί να είναι πολύ ζεστά και άλλα κρύα. Επίσης, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η γρήγορη θέρμανση μπορεί να επηρεάσει τα αντισώματα του γάλακτος.

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για το εάν το ήδη κατεψυγμένο γάλα που έχει αποψυχθεί μπορεί να καταψυχθεί ξανά και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, πολλοί ειδικοί συνιστούν να ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ το αποψυγμένο γάλα που δεν χρησιμοποιείται εντός 24 ωρών.

Το αποψυγμένο γάλα μυρίζει ή φαίνεται διαφορετικό από το φρέσκο;

Το χρώμα του μητρικού γάλακτος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη διατροφή σας. Επίσης, το αποψυγμένο μητρικό γάλα μπορεί να φαίνεται να έχει διαφορετική οσμή ή σύσταση από το φρεσκο-αντλημένο. Εξακολουθεί ωστόσο να είναι ασφαλές για να ταΐσετε με αυτό το μωρό σας. Εάν το μωρό σας αρνηθεί το αποψυγμένο γάλα, η μείωση του χρόνου αποθήκευσης μπορεί να βοηθήσει.