Οποιοσδήποτε γονέας ενός παιδιού με άσθμα γνωρίζει πολύ καλά ότι για τα παιδιά, η ζωή με άσθμα μπορεί να σημαίνει αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η δύσπνοια και ο βήχας που μπορεί να επηρεάσουν το παιχνίδι ή τον ύπνο. Το άσθμα είναι επίσης η κύρια αιτία απώλειας σχολικών ημερών, επισκέψεων στα επείγοντα, ακόμη και νοσηλειών.

Όμως, ενώ το άσθμα μπορεί να είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί ήπια έως σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν αποφεύγοντας ή μειώνοντας την έκθεση σε αλλεργιογόνα και ερεθιστικά. Αρκεί εσείς και τα παιδιά σας να μάθετε για τις στρατηγικές ελέγχου του άσθματος και να εργαστείτε με τον παιδίατρό σας για τη διαχείριση και την πρόληψη των συμπτωμάτων.

Άσθμα: Μία διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση

Τα παιδιά με άσθμα θα πρέπει να μπορούν να κοιμούνται καλά το βράδυ και να κάνουν όποιο άθλημα θέλουν, αλλά χρειάζεται δουλειά.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπνεύσει ευκολότερα:

  1. Προγραμματίστε τακτικά ραντεβού με το γιατρό

Τα παιδιά συχνά χρειάζεται να λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως στεροειδή και βρογχοδιασταλτικά, για να διατηρήσουν το άσθμα υπό έλεγχο. Ο παιδίατρός σας θα σχεδιάσει ένα σχέδιο θεραπείας το οποίο θα επαναξιολογεί σε κάθε επίσκεψη. Για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί σωστά μια συσκευή εισπνοής, ο παιδίατρος μπορεί επίσης να ζητήσει να του κάνετε μια επίδειξη.

  1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα γραπτό σχέδιο δράσης για το άσθμα

Συνεργαστείτε με τον παδίατρο για να αναπτύξετε ένα γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τον χειρισμό έκτακτων περιστατικών. Κρατήστε ένα αντίγραφο στη διάθεσή σας (το ψυγείο είναι ένα καλό σημείο) και βεβαιωθείτε ότι το σχολείο του παιδιού σας έχει ένα αντίγραφο.

  1. Προσπαθήστε να μεταβείτε από την κρίση στον έλεγχο

Οραματιστείτε τον τελικό σας στόχο ως προληπτική συντήρηση και όχι ως απάντηση σε προβλήματα, καθώς εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις μπορεί να χρειαστείτε ένα νέο σχέδιο δράσης για το άσθμα. Για παράδειγμα, οι συχνές ή επίμονες εξάρσεις των συμπτωμάτων μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεται αλλαγή στη θεραπεία, όπως η προσθήκη ενός μακροχρόνιου φαρμάκου ελέγχου.

  1. Βοηθήστε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει τα φάρμακά του και το ροόμετρο

Μερικές φορές, η θεραπεία του άσθματος έρχεται σε μορφή χαπιού. Άλλες φορές, περιλαμβάνει συσκευές όπως εισπνευστήρες, νεφελοποιητές ή ροόμετρα και το παιδί σας θα πρέπει να μάθει πώς να τις χρησιμοποιεί σωστά για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά τους. Συζητήστε με τον παιδίατρο για το ποιες επιλογές είναι καλύτερες για το παιδί σας. Ανεξάρτητα από το αν συνταγογραφείται στο παιδί σας εισπνεόμενη ή από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα, μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολο για αυτό να θυμάται να παίρνει τη δόση του, κάνοντάς το μέρος της καθημερινής ρουτίνας, όπως συνδυάζοντάς το με το βούρτσισμα των δοντιών ή πριν από τα γεύματα.

  1. Προγραμματίστε ένα εμβόλιο γρίπης για το παιδί σας

Ακόμη και σε παιδιά που έχουν ήπιο άσθμα ή καλά ελεγχόμενα συμπτώματα, η γρίπη μπορεί να είναι μια σοβαρή λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει επειδή σε άτομα με άσθμα, οι αεραγωγοί είναι περισσότερο πρησμένοι και ευαίσθητοι και ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη φλεγμονή των αεραγωγών και των πνευμόνων. Σύμφωνα με το CDC, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και έξαρση των συμπτωμάτων και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η πνευμονία. Ένα εμβόλιο κατά της γρίπης είναι απαραίτητο γιατί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του παιδιού σας να αρρωστήσει εξαρχής. Μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο στον παιδίατρο σας ή στο τοπικό φαρμακείο οποιαδήποτε στιγμή, ιδανικά κάθε φθινόπωρο.

  1. Περιορίστε την έκθεση του παιδιού σας σε ερεθιστικά και αλλεργιογόνα

Ελαχιστοποιήστε την έκθεση του παιδιού σας σε αλλεργιογόνα όπως η γύρη, η σκόνη, η μούχλα ή το τρίχωμα των κατοικίδιων, τα οποία μπορεί να του προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Εάν οι εποχιακές αλλεργίες αποτελούν πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αύξηση της φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια των δύσκολων περιόδων. Δίνετε επίσης προσοχή σε άλλους πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης, όπως ισχυρές οικιακές χημικές ουσίες, όπως προϊόντα καθαρισμού ή διαχυτές αρωμάτων.

  1. Προστατέψτε το παιδί σας από τον καπνό

Εάν καπνίζετε, θα μπορούσατε να βλάψετε τους πνεύμονες του παιδιού σας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο περιοδικό Drug and Alcohol Dependence, τα παιδιά στην Ιαπωνία με πατέρα και μητέρα που κάπνιζαν σε εσωτερικούς χώρους είχαν 43 έως 72% αυξημένες πιθανότητες νοσηλείας για άσθμα — και ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος εάν οι γονείς κάπνιζαν σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι επιβλαβές όμως, καθώς τα σωματίδια παραμένουν σε χαλιά, καναπέδες και άλλα υλικά. Εάν καπνίζετε, μιλήστε με το γιατρό σας για στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε.

  1. Κρατήστε τα φάρμακα έκτακτης ανάγκης κοντά σας

Εξοπλίστε το νοικοκυριό σας με τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο παιδίατρός σας για επείγουσες περιπτώσεις και βεβαιωθείτε ότι τα έχει και το σχολείο του παιδιού σας. Ελέγξτε την πολιτική του σχολείου σας για να δείτε εάν τα παιδιά μπορούν να κρατήσουν φάρμακα στα σακίδια τους.

  1. Δώστε στο παιδί σας θετικά πρότυπα

Πείτε στο παιδί σας για επιτυχημένους ανθρώπους που δεν άφησαν το άσθμα να τους μειώσει. Ο ποδοσφαιριστής πρότυπο Ντέιβιντ Μπέκαμ το έχει, όπως και η τραγουδίστρια Pink, αλλά και η ηθοποιός Jessica Alba. Για να βοηθήσετε ένα παιδί με άσθμα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές τους, δώστε του το καλό παράδειγμα στο σπίτι, μην ατμίζοντας ή καπνίζοντας.

  1. Ενθαρρύνετε τις καλές προσδοκίες

Διδάξτε στο παιδί σας να έχει θετική άποψη για το άσθμα του. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ελέγχει τις κρίσεις του αλλά και να μπορεί να το διαχειρίζεται σωστά σε καθημερινή βάση.  Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να πάρει τον έλεγχο του άσθματός του, είναι μια καλή αρχή για να μάθει να διαχειρίζεται την κατάστασή του.