Μέσα στην παγκόσμια κρίση που διανύουμε οι γονείς βρίσκονται σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν περισσότερο προβληματισμένοι και αγχωμένοι, ειδικά μάλιστα με την εμφάνιση της  όμικρον, ενώ παράλληλα είναι πολύ σημαντικό να είναι δίπλα στα παιδιά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί με πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την πανδημία, ερωτηματικά που συνοδεύονται από άγχος, φόβο, ανησυχία για την υγεία τη δική μας αλλά και των συνανθρώπων μας. Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση και την ανησυχία που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας, αρκετοί γονείς έχουν κληθεί να δώσουν απαντήσεις στα παιδιά τους για όσα διαδραματίζονται στον πλανήτη μας αλλά και στο ίδιο τους το σπίτι. Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να είστε ξεκάθαροι απέναντί τους, χωρίς να εντείνεται τα άγχη και τους φόβους τους.

 

Δώστε τη σωστή πληροφορία

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, προσπαθήστε να προσαρμόσετε το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε, ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό. Φανταστείτε πως όσο μπερδεμένοι νιώθετε εσείς, άλλο τόσο νιώθουν και αυτά. Κάντε ξεκάθαρη την όποια πληροφορία δίνετε και ορίστε ποιο ρίσκο θεωρείται αποδεκτό ανάλογα με την κατάσταση της οικογένειας. Για παράδειγμα, εάν μέσα στο σπίτι ζει ανοσοκατασταλμένος ή άτομο με υποκείμενα νοσήματα, τα ρίσκα διαφέρουν από αυτά μιας υγιούς οικογένειας.

 

Ακούστε τα

Στην περίπτωση που το παιδί, σας δηλώσει πως δεν επιθυμεί να πηγαίνει στο σχολείο γιατί φοβάται πως θα κολλήσει, ακούστε τις ανησυχίες του και εξηγήστε του πως με τον εμβολιασμό και ακολουθώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας είναι προστατευμένο σε μεγάλο βαθμό. Να έχετε πάντα κατά νου, πως η αντίδραση και οι ανησυχίες κάθε παιδιού θα διαφέρουν.

 

Δώστε βάση σε τυχόν σημάδια άγχους

Έχοντας διανύσει δύο χρόνια πανδημίας, είναι λογικό και αναμενόμενο τα παιδιά να έχουν κουραστεί. Κάποια ίσως να μην εκφράσουν τους φόβους τους, αλλά μπορεί να το κάνουν με έναν πιο πλάγιο τρόπο, όπως με διάφορα posts στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ορισμένα θα εμφανίσουν συχνούς πονοκεφάλους, στομαχόπονους ακόμη και διαταραχές στον ύπνο τους. Είναι πολύ βασικό να δώσετε προσοχή σε αυτά τα σημάδια και να δείχνετε πάντα διαθέσιμοι να επικοινωνήσετε μαζί τους. Αν χρειαστεί μη διστάσετε να ζητήσετε και τη γνώμη κάποιου ειδικού.

 

Ειλικρίνεια

Μην προσπαθήσετε να δείξετε στα παιδιά σας πως γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την πανδημία. Αντίθετα, εξηγήστε τους πως οι συνθήκες μέρα με τη μέρα αλλάζουν, όπως και οι πληροφορίες γύρω από τη νόσο. Έτσι, όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο πιο συχνά οι συστάσεις και οι αποφάσεις των ειδικών θα αλλάζουν.

 

Αναθεώρηση του FOMO (fear of missing out)

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αντανακλά τον φόβο κάποιου πως χάνει μια εμπειρία σημαντική, όπως ένα πάρτι, που τη βιώνουν κάποιοι και την μεταδίδουν μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν αυτόν τον φόβο σε κάτι όμορφο. Εξηγήστε τους, πως αυτή τη στιγμή που το ίδιο δεν βρίσκεται στο πάρτι, αλλά στο σπίτι του, ακολουθεί αρχικά τα πρωτόκολλα ασφαλείας με αποτέλεσμα να κρατά όχι μόνο τον ίδιο ασφαλή αλλά και τους γύρω του. Το να συμβάλλουμε όλοι στην υγεία της κοινωνίας, μπορεί να μην είναι διασκεδαστικό αλλά είναι πολύ σημαντικό.