Το παιχνίδι με μαριονέτες είναι μια από τις καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να εκθέσετε τα παιδιά σας στην προσχολική ηλικία.

Ο σκοπός της μαριονέτας – είτε γαντόκουκλα, είτε δακτυλόκουκλα είτε με χορδές – είναι να δημιουργήσει αλληλεπίδραση, διασκεδαστικό διάλογο, ακόμη κι ένα στοιχείο έκπληξης στο παιχνίδι και τις μαθησιακές δραστηριότητες του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρει διασκέδαση και ψυχαγωγία, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη του παιδιού.

Πώς οι μαριονέτες βοηθούν την ανάπτυξη των παιδιών;

Παίζοντας με μαριονέτες τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, τη δημιουργικότητα, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και πολλά άλλα.

Δείτε μερικά από τα οφέλη που έχει η ενασχόληση του παιδιού με το κουκλοθέατρο:

Γλωσσική Ανάπτυξη

Τα παιδιά λατρεύουν να έχουν «συνομιλίες» με μια μαριονέτα. Κάθε λεκτική αλληλεπίδραση με την μαριονέτα τους θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της γλώσσας. Τα παιδιά που είναι γενικά ντροπαλά επωφελούνται πραγματικά από την ευκαιρία να αφήσουν τη μαριονέτα να είναι η φωνή τους. Είναι επίσης δυνατό να γίνει μια συνομιλία ανάμεσα σε δύο μαριονέτες. Αυτό γίνεται με το να φοράει μια μαριονέτα σε κάθε χέρι και να κάνει διάλογο μεταξύ των δύο χαρακτήρων.

Κοινωνική Ανάπτυξη

Το ντροπαλό παιδί ή το μικρό παιδί που εξακολουθεί να μαθαίνει κοινωνικές δεξιότητες, έχει την ευκαιρία να είναι πιο κοινωνικό μέσω μιας μαριονέτας, η οποία γίνεται ο εκπρόσωπος της ομάδας. Μια μαριονέτα μπορεί να είναι η φωνή που χρησιμοποιεί για να διορθώσει τους τρόπους στο τραπέζι ή άλλες κοινωνικές δεξιότητες. Η μαριονέτα γίνεται ο εκπαιδευτής και τα παιδιά συχνά απολαμβάνουν να ακούν τη μαριονέτα που τους μαθαίνει να είναι κοινωνικά. Δεν είναι η φωνή της μαμάς ή του μπαμπά που θέτει ξανά τους κανόνες, αλλά ένας αστείος χαρακτήρας μαριονέτας.

Συναισθηματική ανάπτυξη

Οι μαριονέτες μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις μαριονέτες καθώς μοιράζονται την ικανότητά τους να είναι χαρούμενα, λυπημένα, θυμωμένα, αστεία ή να ζηλεύουν. Τα παιδιά μπορούν επίσης να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματα χωρίς να ενοχλήσουν κανέναν. Η κούκλα τους είναι αυτή που νιώθει αυτά τα συναισθήματα. Το παιχνίδι με τα συναισθήματα της μαριονέτας βοηθά στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών της συμπάθειας και της ενσυναίσθησης. Τα παιδιά βιώνουν επίσης αυτό το είδος έκφρασης όταν συμμετέχουν σε συμβολικό παιχνίδι.

Δεξιότητες ακρόασης

Οι μαριονέτες είναι σπουδαίοι δάσκαλοι. Η μαριονέτα στο χέρι σας μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί σας να την ακούσει καθώς δίνει οδηγίες ή λέει μια ιστορία. Οι μαριονέτες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν ρίμες και τραγούδια καθώς μιμούνται τη μαριονέτα.

Κινητικές δεξιότητες

Υπάρχουν πολλές κινητικές δεξιότητες που μπορούν να βελτιώσουν τα παιδιά παίζοντας κουκλοθέατρο. Η λεπτή κίνηση που απαιτείται για να φορέσει το παιδί τη γαντόκουκλα ή τη δακτυλόκουκλα βοηθά στην επιδεξιότητα και η χρήση των δακτύλων για τον χειρισμό της βελτιώνει τον λεπτό κινητικό συντονισμό. Οι μαριονέτες με χορδές επίσης βοηθούν στον συντονισμό ματιού-χεριού καθώς είναι φτιαγμένες να περπατούν και να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλες αυτές οι δεξιότητες βελτιώνουν την ισορροπία και την αίσθηση της κατεύθυνσης, καθώς το παιδί διασκεδάζει πολύ παίζοντας με τη μαριονέτα.

Οικοδόμηση αυτοπεποίθησης

Η παρουσίαση μιας παιδικής παράστασης κουκλοθέατρου συμβαίνει συχνά αυθόρμητα όταν τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε μαριονέτες. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε πώς τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοπεποίθησή τους μέσα από την πράξη του χειρισμού μιας μαριονέτας. Καθώς αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους, θα χαρούν να διασκεδάσουν την οικογένεια ή τους φίλους τους. Η μαριονέτα βρίσκεται στο επίκεντρο και το παιδί αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να μιλήσει μπροστά σε άλλα άτομα με τη βοήθεια ενός φίλου-κουκλοθέατρου.

Δημιουργικότητα

Οι μαριονέτες ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Το να φτιάξετε τις δικές σας μαριονέτες από ανακυκλωμένες κάλτσες ή χάρτινες σακούλες είναι μόνο το σημείο εκκίνησης. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες τρόποι για να δημιουργήσετε τους δικούς σας χαρακτήρες μαριονέτας. Η δημιουργικότητα συνεχίζεται δημιουργώντας ένα κουκλοθέατρο. Για την παράσταση θα χρειαστεί ένα απλό κουκλοθέατρο και ένα παλιό κουτί χαρτόνι που θα το διακοσμήσετε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αφήγηση ιστορίας και αλληλουχία

Η αφήγηση ζωντανεύει με τις μαριονέτες. Ξεκινώντας, θα σκεφτείτε πιο εύκολα ιδέες για κουκλοθέατρο φέρνοντας στο μυαλό σας αγαπημένα παραμύθια. Το να μάθετε πώς να επαναλαμβάνετε το κομμάτι της ιστορίας με ομοιοκαταληξία, όπως στο Gingerbread Man, βοηθάει στις δεξιότητες μνήμης. Οι μαριονέτες προσφέρονται να είναι οι χαρακτήρες στις ιστορίες σας και επιτρέπουν στο παιδί σας να συμμετάσχει στη δράση.

Ταξιδιωτικοί σύντροφοι

Το να πακετάρετε μια μαριονέτα στην τσάντα ταξιδιού σας ή ακόμα και να βάλετε μια στην τσάντα σας είναι ένας υπέροχος τρόπος να παρέχετε ψυχαγωγία όταν τη χρειάζεστε. Μια μαριονέτα με χέρι ή γάντι και ένα βιβλίο με παραμύθια είναι όλα όσα χρειάζεστε για λίγη διασκέδαση στα ταξίδια των διακοπών. Την επόμενη φορά που θα περιμένετε στην αίθουσα αναμονής του παιδίατρού σας, μια μαριονέτα και ένα βιβλίο μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεστε για να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας. Η ομορφιά της μαριονέτας είναι ότι ένας ελαφρύς, άθραυστος, μικρός διασκεδαστής που «ταξιδεύει» με ευκολία.

 

Ο δημιουργός των Muppets, Jim Henderson, είχε πει: «Ένα από τα ωραιότερα πράγματα για τις μαριονέτες είναι ότι είναι το δικό σου χέρι εκεί μέσα. Μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις». Ως γονείς, μπορείτε να προσθέσετε όλα τα οφέλη του κουκλοθεάτρου σε αυτήν τη δήλωση. Αντί να παρακολουθείτε απλώς ένα κουκλοθέατρο, μπορείτε να φέρετε το κουκλοθέατρο στο σπίτι σας.