Πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από κινήματα φυτοφάγων, στην ουσία είναι πλήρη γεύματα σερβιρισμένα σε μπολ. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη νέα αυτή τάση:

Τι περιέχουν κατά βάση τα healthy bowls

Πρόκειται για γεύματα, αλμυρά και γλυκά, σερβιρισμένα σε μπολ, τα οποία συνδυάζουν άριστα τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι, που είναι οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά (στην πλειονότητά τους καλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά) και η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Λόγω του ότι ξεκίνησαν από τους φυτοφάγους, αρχικά εμπεριείχαν μόνο φυτικής προέλευσης τρόφιμα, αλλά σήμερα έχουν προστεθεί και ζωικά. Στην πράξη ένα «Healthy Bowl» θα πρέπει σίγουρα να περιέχει:

Κάποιο καρπό ή σπόρο (όπως ξηρούς καρπούς, όσπρια κ.λπ.)

Φρούτα ή λαχανικά

Κάποια πηγή πρωτεΐνης (όπως σόγια, όσπρια, αβγό, τυρί, γιαούρτι, κοτόπουλο, μοσχάρι).

Από εκεί και πέρα σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τρόφιμα και υλικά τα οποία ο καθένας μπορεί να προσθέσει, όπως μέλι, ταχίνι, κάποιο dressing κ.λπ.

Ποια τα πλεονεκτήματά τους

Δίνουν πολύ χρώμα και κάνουν ελκυστικό το γεύμα μας.

Ενθαρρύνουν την ανάμειξη των υλικών και τη δημιουργία ποικιλίας γεύσεων.

Μας δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που θα καταναλώσουμε.

Εμπεριέχουν συνήθως πολλές φυτικές ίνες, που είναι ευεργετικές για την καλή μας υγεία.

Τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται έχουν πολλά καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί).

Εχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη από μη ζωικά τρόφιμα όπως τα όσπρια.

Μας δίνουν ενέργεια.

Προσφέρουν πολλές βιταμίνες – μέταλλα – ιχνοστοιχεία.

Βασικές κατηγορίες healthy bowls

Τα healthy bowls τα βρίσκουμε ή μπορούμε να τα φτιάξουμε και σε αλμυρά και σε πιο γλυκά γεύματα. Κάποια βασική κατηγοριοποίηση θα μπορούσε να είναι:

Ανάλογα με το είδος του γεύματος

Breakfast bowls. Αφορούν παρασκευές για πρωινό – ελαφριά γεύματα.

Meal bowls. Αφορούν κυρίως γεύματα.

2) Ανάλογα με τη φιλοσοφία του γεύματος και το τι περιέχει

Smoothie bowls
Συνήθως περιέχουν γάλα ή γιαούρτι.

Macro bowls

Βασικό χαρακτηριστικό η παρουσία κάποιου τροφίμου που έχει υποστεί ζύμωση. Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, τουρσί, μίσο (ιαπωνική πάστα από φασόλια σόγιας), ψωμί με προζύμι.

Quinoa bowls

Εχουν ως βασική τροφή την κινόα.

Acai bowls

Εχουν ως βασική τροφή διάφορα berries.

Buddha bowls
Αποτελούν τα πιο διάσημα μπολ. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το dressing από ταχίνι ή τρόφιμα της Ανατολής. Αλλοι θεωρούν ότι ονομάζεται έτσι καθώς τα τρόφιμα στο μπολ πρέπει να έχουν το σχήμα της κοιλιάς του Βούδα (Belly).

Πρόκειται λοιπόν για γεύματα σαφέστατα πολύ ισορροπημένα και θρεπτικά. Μπορούν να κάνουν την έξοδο της οικογένειας πιο υγιεινή και να αντικαταστήσουν το fast food. Οσον αφορά την ποσότητα υπάρχουν μικρά και μεγάλα μπολ, ενώ κάποιος θα μπορούσε να φάει και δεύτερο μπολ.

Κατά συνέπεια, αυτό που τελικά θα λέγαμε είναι ότι σαφέστατα η τάση των Healthy Bowls είναι ένα υγιεινό trend, αλλά εναπόκειται στον καθένα το πόσο θα φάει και πώς θα εφαρμόσει στην πράξη τη συγκεκριμένη θεωρία.