Το κύμα της παραλλαγής Όμικρον οδήγησε σε υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας παιδιών στις χώρες με υψηλή έκθεση στην παραλλαγή Όμικρον, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την πίεση που δέχονται τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν περισσότερες εισαγωγές παιδιών τις τελευταίες ημέρες από οποιoδήποτε άλλο πανδημικό κύμα.

Βέβαια οι ειδικοί τονίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών περνούν ήπια τη νόσο και κατ΄επέκταση τα σοβαρά περιστατικά είναι σπάνια.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι παιδιατρικές εισαγωγές στη Γαλλία είναι σχεδόν εξαπλάσιες από το προηγούμενο υψηλό επίπεδο του Αυγούστου του 2021, ενώ τα ποσοστά των κρουσμάτων σε παιδιά στην Αγγλία κάτω των 5 ετών είναι τρεις φορές υψηλότερα από την κορύφωση του περασμένου χειμώνα.

Συγκεκριμένα περίπου 80 παιδιά κάτω των 5 ετών εισάγονται καθημερινά σε νοσοκομείο στην Αγγλία από το προηγούμενο ρεκόρ των 24 εισαγωγών το περασμένο καλοκαίρι.

80 παιδιά κάτω των 5 ετών εισάγονται καθημερινά σε νοσοκομείο στην Βρετανία

Στις ΗΠΑ το ποσοστό νοσηλείας παιδιών κάτω των 5 ετών υπολογίζεται τέσσερα ανά  100.000 πληθυσμό, την ώρα που το Δεκέμβριο ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον Alasdair Munro, ειδικός παιδιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NIHR), δήλωσε ότι η Covid-19 παρουσιάζεται πλέον ως επί το πλείστον στα παιδιά ως μια σχετικά τυπική αναπνευστική λοίμωξη.

«Πριν από την Όμικρον, τα παιδιά που νοσούσαν με κοροναϊό εκδήλωναν έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονία. Η διαφορά είναι ότι τη Όμικρον «προσβάλει» πιο εύκολα τα παιδιά, ωστόσο τα περιστατικά έρχονται με ήπια συμπτώματα τα οποία μετά από μία ημέρα υποχωρούν, είπε, προσθέτοντας ότι τα βασικά συμπτώματα είναι βήχας και βρογχιολίτιδα.

Στη Γαλλία, το 73-80% των παιδιών κάτω των 18 ετών που νοσηλεύονται με Covid-19 έχουν τώρα την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με την Santé Publique France.

Αγωνία των ειδικών για τα πρώτα αποτυπώματα της Όμικρον στα παιδιά

Την ίδια ώρα οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν η συγκεκριμένη παραλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά, μιας σπάνιας αλλά επικίνδυνης επιπλοκής που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που έχουν αρρωστήσει βαριά από την Covid-19.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία μπορεί να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση προκειμένου τα παιδιά να αναπτύξουν PIMS, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά νωρίς ακόμη ώστε να εκτιμηθεί αν η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση τέτοιων περιστατικών.

«Θα γνωρίζουμε περισσότερα σε λίγες εβδομάδες και συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στην παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξετάσουμε τα δεδομένα τους», δήλωσε η παιδίατρος Gras-Le Guen.

Την ίδια ώρα η εκστρατεία της Γαλλίας για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχει ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς. Μόλις  το 3% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί επειδή δεν υπήρχαν εμβολιαστικά κέντρα που να μπορούσαν να δεχτούν παιδιά.

Πιο πολλές εισαγωγές παιδιών αντί εφήβων στη Βρετανία

Από την άλλη πλευρά, στη Βρετανία σημειώθηκαν 2.000 με 3.000 παιδιατρικές εισαγωγές από κορωνοϊό τον Γενάρη.

«Οι ΜΕΘ δεν είναι υπερπλήρεις για αυτή την εποχή του έτους, ενώ σε κανονικό χειμώνα θα μιλούσαμε για περίοδο αιχμής με παιδιά που έχουν προβληθεί από άλλους ιούς», δήλωσε ο Μαρκ Πίτερς, καθηγητής της παιδιατρικής εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Great Ormond Street και στο University College.

Η Camilla Kingdon, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού, σημείωσε ότι λίγοι έφηβοι εισήχθησαν, γεγονός που ίσως αντανακλά το γεγονός ότι – σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά – για τα οποία η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ακόμη εγκρίνει ένα πρόγραμμα εμβολιασμών – περισσότεροι από τους μισούς εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Ο καθηγητής Kevin Munro προειδοποίησε ότι ακόμη και η Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές σε παιδιά με άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Στις ΗΠΑ, οι πιο απότομες αυξήσεις στη νοσηλεία για τα μικρότερα παιδιά ήταν στη Τζόρτζια, το Κονέκτικατ, το Τενεσί, την Καλιφόρνια και το Όρεγκον, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Ο κορωνοϊός έχει «αντικαταστήσει» άλλες εποχικές ασθένειες

Στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας στην Πενσυλβάνια, ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 70-80% κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της παραλλαγής Όμικρον, η οποία, όπως είπαν οι γιατροί, υποχωρεί τώρα.

«Το φάσμα της ασθένειας μας θυμίζει άλλες εποχικές ασθένειες που φροντίζουμε συνήθως – όπως το άσθμα και η βρογχιολίτιδα. Είναι σχεδόν σαν να η Covid να έχει αντικαταστήσει ορισμένους από τους συνήθεις παράγοντες», δήλωσε ο David Rubin, διευθυντής του νοσοκομείου Παίδων στη Φιλαδέλφεια.

Ωστόσο λίγα είναι τα παιδιά που θα χρειαστεί να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στο ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC, και περίπου τα μισά παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών εμβολιαστεί διπλά.

Ωστόσο ο Ρίτσαρντ Μάλεϊ, ανώτερος ιατρός στο παιδιατρικό τμήμα στο νοσοκομείο της Βοστώνης Children’s Hospital, δήλωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς μεταξύ των ανεμβολίαστων παιδιά και βρεφών που είναι πολύ μικρά για να κάνουν το εμβόλιο.