Στα μάτια των ενηλίκων η ζωή των μικρών παιδιών φαντάζει γεμάτη ξεγνοιασιά, διασκέδαση και παιχνίδι, στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά ενδέχεται να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος ή το άγχος, που ενδέχεται να προκαλούνται από ποικίλους παράγοντες στην καθημερινότητά τους. Οι πιο συχνές ανησυχίες των παιδιών αποτελούν:

Εκφοβισμός

Το bullying μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την τρυφερή ηλικία των πέντε ετών, όταν τα παιδιά ξεκινούν να αντιλαμβάνονται και να θέλουν κοινωνική δύναμη. Οι πρώτες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις λοιπόν, μπορεί να προκαλέσουν ένταση και μεγάλη ανησυχία στα παιδιά, ειδικά στην περίπτωση όπου κάποια το πειράζουν.

Περιγράψτε στο παιδί σας το bullying προκειμένου να γνωρίζει πότε μια συμπεριφορά σταματά να είναι αστεία ή φιλική και μετατρέπεται σε ενοχλητική ή και καταπιεστική. Συμβουλέψτε το να μιλάει πάντα στους δασκάλους του όταν δεν νιώθει άνετα αλλά και σε εσάς ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε ανά πάσα στιγμή.

Οι ανησυχίες για το διαζύγιο

Η διαρκής σύγκρουση ορισμένων ζευγαριών ενδεχομένως να καταλήξει σε διαζύγιο, πράγμα που αποτελεί μια απώλεια για τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, καθώς τους δημιουργεί άγχος και σύγχυση.

Ειδικά για τα παιδάκια, που είναι μικρότερα από έξι ετών, αυτό που μπορεί να τους δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο άγχος είναι το άγνωστο, όταν δηλαδή δεν γνωρίζουν τι να περιμένουν στην συνέχεια.

Για να βοηθήσετε λοιπόν το μικρό σας να προσαρμοστεί ομαλά στα νέα δεδομένα, θα ήταν καλό να το αφήσετε να πηγαίνει στο ίδιο σχολείο αλλά και να μένει σχετικά κοντά με τον άλλο γονιό. Διατηρώντας παράλληλα τις συνήθειές σας, θα του δείξετε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι η αγάπη και των δύο προς εκείνο παραμένει αμείωτη.

Φυσικά φαινόμενα

Για τα μικρά παιδάκια ο σεισμός, οι ισχυρές καταιγίδες, οι τυφώνες ή ακόμα και οι φυσικές καταστροφές όπως οι μεγάλες πυρκαγιές μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη πηγή ανησυχίας και φόβου, ακόμα και αν δεν το εκφράζουν.

Για να το βοηθήσετε είναι σημαντικό να του εξηγήσετε όσο πιο απλά μπορείτε περί τίνος πρόκειται, διατηρώντας όμως την ψυχραιμία σας για να μην του φορτώσετε άθελά σας τις δικές σας ανησυχίες.

Είναι σημαντικό να μην του πείτε ψέματα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Αντίθετα αναγνωρίστε το ενδεχόμενο να συμβούν αλλά δώστε του να καταλάβει ότι μπορεί σε κάθε περίπτωση να παραμείνει ασφαλές ακολουθώντας σύντομους οδηγούς, που θα φτιάξετε μαζί. Με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμήσει, αφού θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και θα ξέρει τι να κάνει.