Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα νεογνά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή Moderna για τον Covid19, είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, επισημαίνοντας έτσι ένα άλλο όφελος του εμβολιασμού στις έγκυες γυναίκες.

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 αποτελεί ισχυρή σύσταση των γιατρών για όλο τον πληθυσμό και ειδικότερα για τις έγκυες γυναίκες, καθώς πέραν του εαυτού τους προστατεύουν και τα μωρά τους. Έρευνες έχουν δείξει πως όσες γυναίκες κυοφορούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιπλοκές ή να νοσήσουν βαριά συγκριτικά με όσες δεν περιμένουν παιδί. Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης βρήκε ένα ακόμη όφελος από τον εμβολιασμό. Τα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή Moderna COVID-19 είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.

Πώς ο εμβολιασμός προστατεύει τα νεογέννητα

Σύμφωνα με στοιχεία, όσες γυναίκες γέννησαν 13 βδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους, τα μωρά τους παρουσίασαν υψηλότερο αριθμό αντισωμάτων σε σύγκριση με τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί 20 βδομάδες πριν την γέννησή τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ανοσία μεταφέρεται στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί πόσο προστατευμένα είναι τα μωρά και πώς ο συγχρονισμός των εμβολιασμών θα μπορούσε να επηρεάσει το επίπεδο ανοσίας που μεταβιβάζετε στα νεογέννητα.

Τα οφέλη του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν μολυνθεί από την Covid-19 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης, επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ακόμη και πρόωρου τοκετού.