Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά χρειάζονται τα λαχανικά τους για να μεγαλώσουν σωστά. Αλλά με ποια πρέπει να ξεκινήσετε;

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, για να εξασφαλίσουν μια καλή ισορροπία θρεπτικών συστατικών, οι γονείς πρέπει να ενσωματώσουν τα ακόλουθα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών τους:

Αβοκάντο

Πλούσιο σε βιταμίνες C, E και B-6, τα αβοκάντο είναι ένα υπέροχο λαχανικό που πρέπει να προσφέρετε στα παιδιά σας. Είναι γεμάτο με ωφέλιμα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των υδατανθράκων σε ενέργεια. Είναι σημαντικό ότι είναι απαραίτητο κατά τις ταχείες περιόδους ανάπτυξης στη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την εγκυμοσύνη.

Γλυκοπατάτα

Πλούσιες σε βιταμίνη C, B6 και χαλκό, οι γλυκοπατάτες έχουν μια φυσικά γλυκιά γεύση που μπορεί να ενισχυθεί με το ψήσιμο. Η βιταμίνη C παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό καθώς διατηρεί το δέρμα υγιές, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι οι τακτικές υψηλές δόσεις (1g την ημέρα) μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 13% στα παιδιά. Η Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στη γνωστική ανάπτυξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης. Ο χαλκός παίζει επίσης ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, στην επούλωση των πληγών και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τοματίνια

Τα ντοματίνια είναι υπέροχα ως σνακ για νήπια ή για να τα συμπεριλάβετε ως μέρος ενός γεύματος. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό ειδικά για την ιδιότητά του να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του στομάχου και του προστάτη, εκτός από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών και μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες σε φυτικές ίνες.

Καρότα baby

Φυσικά γλυκά και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βήτα-καροτίνης. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την όραση καθώς αποτελεί μέρος μιας πρωτεΐνης που απορροφά φως από τα μάτια. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη των κυττάρων και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών. Η βήτα-καροτίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η βήτα-καροτίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Αρακάς

Ο ταπεινός αρακάς – φρέσκος ή κατεψυγμένος – είναι ένα συχνά υποτιμημένο, ωστόσο γεμάτο με τόση καλοσύνη λαχανικό για τα παιδιά. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, K, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών, ο αρακάς προσφέρει μια σειρά θρεπτικών συστατικών στα παιδιά σας με πολλαπλά οφέλη για την υγεία τους: Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών, του εγκεφάλου και των οστών.

 

Μην απογοητεύεστε αν το παιδί σας πει «όχι» σε ένα νέο λαχανικό – μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δεχτεί ένα νέο φαγητό. Επιμείνετε με υπομονή.