Η κακοκαιρία «Ελπίδα» θα χειροτερέψει τις επόμενες ώρες, με την Αττική και την Εύβοια να δέχονται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού. Να σημειώσουμε ότι ήδη τα προβλήματα και στις δύο περιοχές είναι πολλά, ειδικά στις μετακινήσεις.

Όπως σημειώνει το Meteo, σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς», με πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ θα πρέπει να τονισθεί οι μεγάλες ποσότητες χιονιού, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 25/01, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Οι χάρτες από το Meteo

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού ανά τρίωρο (μωβ αποχρώσεις χιόνι και μπλε αποχρώσεις βροχή/χιονόνερο), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για επιλεγμένα τρίωρα έως το βράδυ της Δευτέρας 24/01/2022.   

H προειδοποίηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε νέα ανάρτησή του σημειώνει ότι αν πρέπει να μετακινηθούμε πρέπει να έχουμε αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος αναφέρει:

«Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα δίνει και η πρωινή ανανέωση του μετεωρολογικού μας μοντέλου για την Αττική με το μέγιστο της έντασης από το απόγευμα σήμερα μέχρι το πρωί αύριο.

Παρακολουθήστε στο επισυναπτόμενο βίντεο με τις αποχρώσεις του μπλε πως θα κινηθούν τα χιονοκύματα και ποιες περιοχές θα επηρεάσουν.

ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ Ή ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΧΙΟΝΟΛΑΣΤΙΧΑ!!!!».

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία «Ελπίδα»

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια και βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), στην ανατολική Στερεά και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 7 με 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία απο -09 (μείον 09) έως -01 (μείον) βαθμό Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στις Σποράδες, την Εύβοια, βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο. Στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, βαθμιαία στα ανατολικά 8 και στις Σποράδες τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες τις πρωινές ώρες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά που το βράδυ θα ενταθούν.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία 8 τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα νότια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Το ρεπορτάζ του MEGA για την κακοκαιρία