Για τα παιδιά έως 5 ετών, η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού τείνει να προκαλεί πιο ήπια νόσο σε σχέση με την Δέλτα, δείχνει νέα μελέτη σε μεγάλο αριθμό βρεφών στις ΗΠΑ.

Συγκριτικά με τα μωρά που προσβάλλονται από τη Δέλτα, τα βρέφη με Όμικρον είναι πιο απίθανο να χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ή να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων λόγω Όμικρον, τα σοβαρά περιστατικά δεν αποκλείεται να αυξηθούν σε απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου πανδημικού κύματος λόγω Δέλτα.

Η μελέτη δεν έχει πάντως υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Οχάιο εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 80.000 κρούσματα σε παιδιά μέχρι 5 ετών, συμπεριλαμβανομένων 7.201 περιστατικών στα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η Όμικρον προκαλούσε τη μεγάλη πλειονότητα των νέων μολύνσεων.

Ο κίνδυνος σε αριθμούς

Η ανάλυση έδειξε ότι τα παιδιά που προσβλήθηκαν στο κύμα της Όμικρον είχαν 29% μικρότερη πιθανότητα να προσέλθουν στα επείγοντα, 67% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας, 68% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας στην εντατική και 71% μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, συγκριτικά με παιδιά που νόσησαν από Δέλτα.

Για να υπολογίσουν αυτές τις διαφορές οι ερευνητές στάθμισαν τα νούμερα για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο νοσηλείας, όπως τα υποκείμενα νοσήματα και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των οικογενειών.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν πάντως ότι «λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον, ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, των νοσηλειών, των εισαγωγών σε ΜΕΘ, και της χρήσης μηχανικών αναπνευστήρων σε παιδιά μπορεί παρόλα αυτά να είναι μεγαλύτερος» στο κύμα της Όμικρον.

Οι ερευνητές παρατηρούν επίσης ότι η πιθανότητα λοίμωξης είναι μεγαλύτερη για βρέφη οικογενειών αφροαμερικανικής ή λατινοαμερικανικής καταγωγής. Αυτό ισχύει και για την Δέλτα και για την Όμικρον, ωστόσο στην περίπτωση της Όμικρον το χάσμα σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες έχει διευρυνθεί.

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρονγκ Σου επισήμανε τέλος πως, σύμφωνα με αδημοσίευτα δεδομένα, «τα παιδιά κάτω των 5 ετών είχαν τον υψηλότερο ρυθμό νέων λοιμώξεων» σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.