Από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς, ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μας είναι το κατά πόσον τα παιδιά μας θα είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη ζωή, όταν δεν θα είμαστε πια κοντά τους για να τα βοηθήσουμε. Και όσο δυσάρεστη και αν είναι αυτή η σκέψη, δυστυχώς είναι μια από τις πιο ρεαλιστικές αγωνίες μας. Βλέπετε, οι άνθρωποι δεν ξυπνούν μια μέρα ενήλικες και έτοιμοι να σταθούν στα πόδια τους. Η δυνατότητά μας να είμαστε ανεξάρτητοι οικοδομείται αργά και σταθερά ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Εκτός από την τάση μας να γινόμαστε υπερπροστατευτικοί, υπάρχουν και άλλα πράγματα που στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά μας να μεγαλώσουμε ανεξάρτητα παιδιά. Πολλές φορές είναι απλώς πιο γρήγορο και αποτελεσματικό να αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες τους – και ποιος από εμάς έχει χρόνο και υπομονή; Επίσης, το να τα βλέπουμε να λειτουργούν όλο και πιο αυτόνομα, αποτελεί συναισθηματική πρόκληση. Όπως και να το κάνουμε, είναι δύσκολο να νιώθουμε ότι όσο περνά ο καιρός τούς είμαστε και λιγότερο απαραίτητοι. Ωστόσο, έχει σημασία να βάλουμε τα δυνατά μας και να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες.

Πώς θα μεγαλώσετε ανεξάρτητα παιδιά

Οι παρακάτω συμβουλές θα τα εφοδιάσουν με τις ικανότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίζουν μόνα τους τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στη ζωή τους.

Μην σπεύδετε να βοηθήσετε

Ναι, όταν αναλαμβάνετε εσείς να του δέσετε τα κορδόνια φεύγετε πιο γρήγορα από το σπίτι. Και, ναι, όταν ολοκληρώνετε τις ασκήσεις του για την επόμενη μέρα στο σχολείο εξασφαλίζετε ότι δεν θα στεναχωρηθεί όταν διαπιστώσει ότι έκανε λάθη. Όμως έτσι δεν του επιτρέπετε να μάθει καινούργια πράγματα! Το κυριότερο; Δεν το βοηθάτε να καταλάβει ότι είναι απαραίτητο να προσπαθήσει σκληρά για να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή

Πόσο βοηθά το μικρό σας στις δουλειές του σπιτιού; Η συμμετοχή του δεν αποσκοπεί στον μικρότερο φόρτο εργασίας σας – στην πραγματικότητα αυτός μάλλον θα αυξηθεί καθώς θα προσπαθείτε να του δείξετε πώς να κάνει το κάθε τι. Ο στόχος είναι να αρχίσει κι εκείνο να αναλαμβάνει ευθύνες. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κάνουν αγγαρείες γίνονται πιο ευτυχισμένοι ενήλικες!

Παρατηρήστε και αναγνωρίστε τις επιτυχίες του

Η υπερβολική επιβράβευση μπορεί να γίνει βλαβερή, όμως το ίδιο ισχύει και για την απουσία της. Η αυτοπεποίθηση των παιδιών ενισχύεται όταν βλέπουν ότι οι κόποι τους αναγνωρίζονται και έτσι είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε άτομα που εμπιστεύονται τον εαυτό τους και στηρίζονται στις δυνάμεις τους.

Μην δείχνετε μόνο αγάπη, αλλά και σεβασμό

Τα μικρά μας δεν χρειάζονται μόνο τη σιγουριά που τους προσφέρει η αγάπη μας για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Έχουν ανάγκη να τους συμπεριφερόμαστε ως ισότιμα μέλη της οικογένειάς μας. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να τα κατσαδιάζουμε πολύ έντονα για τα λάθη τους, για να μην καταλήξουν να ντρέπονται να πειραματιστούν μπροστά μας, αλλά και να μην τους φωνάζουμε όταν είναι άτακτα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ζητάμε τη γνώμη τους για τις μικρές ή μεγάλες οικογενειακές μας αποφάσεις. Μπορεί να μην είναι ακόμη σε θέση να προτείνουν κάτι πρακτικό, όμως και μόνο το γεγονός ότι θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν θα ενισχύσει τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων.

Μοιραστείτε τις γνώσεις σας

Όσο νωρίτερα μάθουν να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν, να φροντίζουν τον χώρο που ζουν αλλά και να κάνουν μικρές επισκευές, τόσο πιο εύκολες θα τους φαίνονται όλες αυτές οι δραστηριότητες. Επομένως, μεγάλο μέρος της ενηλικίωσης θα γίνει παιχνιδάκι!

Καλλιεργήστε την κριτική σκέψη

Ο καλύτερος τρόπος να τους μάθετε να σκέφτονται για τον εαυτό τους, είναι αφήνοντάς τους το περιθώριο να κάνουν επιλογές. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι σημαντικές (όπως η εξωσχολική δραστηριότητα στην οποία θέλουν να συμμετέχουν), αλλά και οι μικρότερες θα τους μάθουν να παίρνουν αυτόνομες αποφάσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα αφήνετε να διαλέγουν μόνα τους τα ρούχα που θα φορέσουν τα Σαββατοκύριακα ή να επιλέγουν εκείνα το κυρίως πιάτο μια φορά την εβδομάδα.

Χαλάστε τους μερικά χατίρια

Όλοι χαιρόμαστε όταν το προσωπάκι των παιδιών μας λάμπει από χαρά μετά την απόκτηση ενός καινούργιου παιχνιδιού. Ωστόσο, τα «όχι» μας τους μαθαίνουν την αξία των πραγμάτων – και των συμβιβασμών. Αργότερα στη ζωή τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν κάθε επιθυμία τους. Και είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν από νωρίς ότι δεν έρχεται και το τέλος του κόσμου όταν συμβαίνει αυτό.

Επιτρέψτε τα λάθη

Το λάθος και ο πειραματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε καινούργια πράγματα – σε κάθε ηλικία. Όμως αν κάθε φορά που κάνει κάποιο λάθος του φωνάζουμε ή δείχνουμε απογοητευμένοι, ενδέχεται να σταματήσει να παίρνει ρίσκα. Ο φόβος απέναντι στην αποτυχία είναι ένα από τα κυριότερα πράγματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να είναι ανεξάρτητοι.