Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το μασάζ μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε μια ρουτίνα ύπνου για το μωρό σας.

Χαρακτηριστικά, μια έρευνα του 2021 σε 25 βρέφη ηλικίας 1-7 μηνών, όπου το 80% των οποίων είχε κακό ύπνο, έδειξε ότι 6 στα 7 βρέφη παρουσίασαν βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου μετά το μασάζ. Τα αποτελέσματα αυτά είναι παρόμοια με μια μαλαισιανή μελέτη σχετικά με την επίδραση του μασάζ στον ύπνο του μωρού, για βρέφη 3 έως 6 μηνών. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Malaysian Journal of Medical Research, διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος των μωρών αυξήθηκε μια ολόκληρη ώρα μετά το μασάζ.

Οι Ινδονήσιοι ερευνητές επισημαίνουν ότι το βρεφικό μασάζ «διεγείρει τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου για βελτιωμένη αναπνοή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διδάσκει τα μωρά από νωρίς τα μέρη του σώματος και αυξάνει τη ροή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα».

Αν και τα δείγματα και στις δύο μελέτες είναι πολύ μικρά για να καταλήξει κανείς σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα, το σίγουρο είναι ότι κάνοντας μασάζ στο μωράκι σας πριν τον ύπνο, θα το βοηθήσετε να χαλαρώσει και θα το ανακουφίσετε από τυχόν πόνους και ενοχλήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ποιοτική του ξεκούραση.

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού, επειδή έως και το 75% της αυξητικής ορμόνης ενός βρέφους παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πώς να κάνετε μασάζ στο μωρό σας

  • Ξεκινήστε δημιουργώντας ένα ζεστό και ήρεμο περιβάλλον
  • Βρείτε τη σωστή πίεση για το παιδί σας
  • Χρησιμοποιήστε απαλές αργές κινήσεις στην πλάτη, τα πόδια και τα χέρια του παιδιού σας
  • Αποφύγετε το γαργάλημα

Μετρήστε την ανταπόκριση του παιδιού σας. Εάν τρέμει ή δείχνει ότι αισθάνεται άβολα, σταματήστε και δοκιμάστε ξανά σε διαφορετική ώρα.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσουν τα μωρά να κάνουν μασάζ, γι’ αυτό σκεφτείτε να τα εγκλιματίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας προτού προσπαθήσετε να το κάνετε μέρος της ρουτίνας πριν τον ύπνο. Αν το μασάζ ξυπνήσει το μωράκι σας αντί να το ηρεμήσει, η ώρα του ύπνου θα είναι επώδυνη όχι μόνο για το μικρό σας αλλά και για εσάς.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένα μωρά απλώς δεν κοιμούνται καλά. Επίσης, σχεδόν όλα τα παιδιά περνούν μια φάση όπου έχουν προβλήματα ύπνου.