Η επίπεδη κοιλιά αποτελεί ένα δημοφιλές trend των ημερών, ωστόσο, αυτό που τείνουμε να ξεχνάμε είναι ότι πλήθος ερευνών αποδεικνύει ότι η αποθήκευση έξτρα λίπους γύρω από την κοιλιά αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία.

Σπλαχνικό λίπος και διατροφή

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος – το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα – το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, περιβάλλοντας τα εσωτερικά όργανα, όπως το έντερο, το συκώτι και το πάγκρεας.

Αν και η κακή ποιότητα ύπνου σε συνδυασμό με το χρόνιο άγχος αυξάνουν το σπλαχνικό λίπος, η άσκηση βοηθά και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην μείωσή του λίπους στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το top 3 της επίπεδης κοιλιάς

Τα τρόφιμα που προτείνουν οι ειδικοί για να καταφέρετε να μειώσετε το επικίνδυνο λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, περιλαμβάνουν:

*Σολομός

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για διάφορες λειτουργίες, όπως η ανοσία, η ρύθμιση της πυκνότητας των οστών αλλά και η ψυχική υγεία. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D συνδέεται με την αύξηση τόσο του συνολικού σωματικού λίπους όσο και του σπλαχνικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Λίγα είναι τα τρόφιμα που αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης D και μία από τις καλύτερες είναι ο άγριος σολομός, φρέσκος ή τυποποιημένος.

*Φακές

Αποτελούν μία από τις πιο υποτιμημένες υπερτροφές, αφού όχι μόνο είναι προσιτές, φιλικές προς το περιβάλλον και ικανοποιητικές είναι και εξαιρετικά θρεπτικές. Είναι γεμάτες φυτικές πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και φυτικές ίνες.

*Αβοκάντο

Εκτός από πολυαγαπημένο τρόφιμο των fitness lovers, το αβοκάντο αποτελεί ένα σημαντικό τρόφιμο, που δεν θα πρέπει να λείπει από την διατροφή σας. Τα αβοκάντο αποτελούν «υπερδύναμη» θρεπτικών συστατικών που περιέχουν καλά λίπη αλλά και φυσικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολλές βιταμίνες, όπως και μέταλλα.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το κάλιο, που βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.