Θεωρούμε τα οστά μας δεδομένα – άλλωστε, κάνουν όλη τους τη δουλειά στο παρασκήνιο. Αλλά όταν ένα κόκαλο σπάει είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί – ακόμη και στα παιδιά.

Για να έχουν τα παιδιά σας περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τις πτώσεις και τα κατάγματα αργότερα στη ζωή τους, είναι κρίσιμο να «χτίσουν» από τώρα γερά κόκαλα. Για να το κάνουν αυτό, είναι σημαντικό να ασκούνται και να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή.

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι για να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας θα αποκτήσουν γερά οστά, πριν φτάσουν στην εφηβεία τους:

#1 Άσκηση

Η άσκηση υψηλής έντασης – όπως τα άλματα, ο χορός και το τρέξιμο – μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση γερών οστών. Η πρόσκρουση επιτρέπει στα κόκαλα να χτίσουν οστικό ιστό και οι μύες που δημιουργούνται από την άσκηση τα καθιστούν πιο δυνατά!

Τα αθλήματα με άλματα, όπως το βόλεϊ και το μπάσκετ, είναι υπέροχοι τρόποι για να χτίσετε γερά κόκαλα ενώ διασκεδάζετε. Απλώς σκεφτείτε: Όσο περισσότερο πολεμάτε τη βαρύτητα, τόσο πιο δυνατά γίνονται τα οστά σας.

#2 Ασβέστιο

Οι δίαιτες πλούσιες σε ασβέστιο, με τροφές όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν τα οστά σας να αποκτήσουν και να παραμείνουν δυνατά. Το ασβέστιο που τρώμε αποθηκεύεται στα αιμοσφαίρια μας και το χρειαζόμαστε για τους μύες, τα νεύρα και τα κόκαλά μας. Εάν το σώμα μας δεν λαμβάνει αρκετό ασβέστιο, θα το πάρει από τα οστά μας, καθιστώντας τα πιο αδύναμα.

Πολλά τρόφιμα περιέχουν ασβέστιο, οπότε βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα παιδιά σας λαμβάνετε τουλάχιστον 1.400 mg την ημέρα!

#3 Βιταμίνη D

Οι υγιεινές δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλά «καλά λιπαρά» (αβοκάντο, ξηρούς καρπούς κ.λπ.) μας βοηθούν να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά μας και μας δίνουν ενέργεια μακράς διαρκείας. Χωρίς την κατάλληλη απορρόφηση τα κόκαλά μας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ασβέστιο που τρώμε και χωρίς αρκετή ενέργεια το σώμα μας δεν θα είναι σε θέση να χτίσει και να διατηρήσει γερά οστά. Μαζί με τα καλά λιπαρά χρειαζόμαστε επίσης βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι αυτή που επιτρέπει στο σώμα μας να χρησιμοποιεί το ασβέστιο που τρώμε για να «χτίσει» γερά οστά.

Η βιταμίνη D προστίθεται σε πολλές τροφές όπως το γάλα και ο χυμός πορτοκαλιού, αλλά μπορείτε επίσης να την πάρετε από τον ήλιο! Η λήψη 600 IU την ημέρα συνιστάται για τα παιδιά.

#4 Μακριά από τη σόδα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η σόδα μπορεί πραγματικά να αφαιρέσει από τα οστά μας τη δυνατότητα να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Επίσης, όταν πίνουμε σόδα, αντικαθιστούμε καλά υγρά (όπως γάλα και χυμούς πλούσιους σε ασβέστιο) που μπορούν να βοηθήσουν τα κόκαλά μας, με μη θρεπτικά ποτά (όπως η σόδα) που είναι βλαβερά. Το ίδιο ισχύει και για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Όταν τα τρόφιμα υποβάλλονται σε επεξεργασία, αφαιρούνται τα θρεπτικά τους συστατικά με αποτέλεσμα το σώμα μας να αναγκάζεται να «κλέψει» αυτά που χρειάζεται από τα οστά μας. Η κατανάλωση μιας ψητής πατάτας αντί για πατατάκια είναι ένα παράδειγμα επιλογής ενός ολόκληρου φαγητού, αντί μιας επεξεργασμένης εκδοχής του.