Ως πατέρας, είναι σημαντικό να περάσετε κάποιο ποιοτικό χρόνο με τον γιο σας. Αυτός ο κοινός χρόνος επιτρέπει στο παιδί να καταλάβει ότι έχει σημαντική θέση στη ζωή σας, ειδικά αν του αφιερώνετε χρόνο παρότι έχετε ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα.

Όσο ο γιος σας είναι νέος, μπορείτε να παίζετε μαζί μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή κάποιο άλλο θορυβώδες σπορ, να διαβάζετε βιβλία, να παίζετε τουβλάκια, συγκρουόμενα, αντίπαλα στρατόπεδα, κ.λπ. Μόλις μεγαλώσει και έχει πιο καθορισμένα ενδιαφέροντα, προσπαθήστε να συμμετέχετε και στα πράγματα που του αρέσουν.

Είτε ο γιος σας λατρεύει το μπάσκετ είτε τις συζητήσεις, βρείτε τρόπους να εμπλακείτε. Παίξτε κρίκους στο δρόμο ή μάθετε πώς να τον είστε καλός ακροατής και σύμβουλος, όταν πάει στο γυμνάσιο. Μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις σας θα είναι από εκείνες τις στιγμές που περάσατε μαζί, κάνοντας κάτι με το οποίο ο γιος σας είναι παθιασμένος. Εξάλλου, η έρευνα υποδηλώνει πως η συμμετοχή σας σε κοινές δραστηριότητες υποστηρίζει τη γνωστική, γλωσσική και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη του γιου σας.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πατεράδες με τους γιους τους, για να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί:

Βρείτε ένα κοινό χόμπι

Μερικοί μπαμπάδες απολαμβάνουν χρόνο με τους γιους τους όταν βρίσκουν ένα χόμπι που μπορούν να κάνουν παρέα. Είτε αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή αναμνηστικών, τον μοντελισμό ή την αναπαλαίωση ενός παλιού αυτοκινήτου, βρείτε κάτι που σας ενθουσιάζει και οι δύο και κάντε το μαζί.

Συμμετέχετε σε δραστηριότητες πατέρα-γιου

Οι μικρότερες κοινότητες αλλά και ορισμένα σχολεία διοργανώνουν κατά καιρούς εκδηλώσεις πατέρα-γιου, οπότε φροντίστε να επωφεληθείτε από αυτές. Οι πρόσκοποι παρέχουν επίσης μια ευκαιρία για δέσιμο. Το δίδυμο πατέρα-γιου μπορεί να κατασκηνώσει, να κάνει πεζοπορία, να πάει για ψάρεμα και να περάσει ποιοτικό χρόνο. Θα μπορούσατε ακόμη και να λάβετε μέρος ως ενήλικος εθελοντής.

Γίνετε εθελοντής στις εξωσχολικές δραστηριότητες του γιου σας 

Εάν ο γιος σας ασχολείται με εξωσχολικές δραστηριότητες, αναζητήστε ευκαιρίες να εμπλακείτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσφερθείτε εθελοντικά ως αυτός που κρατάει το χρονόμετρο σε έναν αγώνα κολύμβησης, ως κριτής γραμμής σε έναν αγώνα βόλεϊ, ως συνοδός σε έναν μουσικό διαγωνισμό ή ως ταξιθέτης στο σχολικό αγώνα του γιου σας.

Κάντε μαζί ένα σπορ

Αν και η αναφορά σε αθλήματα λογικά σας φέρνει στο μυαλό το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το μπέιζμπολ, μην το αφήσετε αυτό να σας περιορίσει. Υπάρχουν πολλά αθλήματα που μπορούν να κάνουν οι πατεράδες με τους γιους τους, όπως τρέξιμο, πεζοπορία, βόλεϊ, κολύμβηση, ακόμη και αναρρίχηση σε τοίχο ή skateboard!