Για το φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) που επηρεάζει παιδιά που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, μίλησε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό σύνδρομο, το οποίο παιδιά που έχουν νοσήσει μπορεί σε μερικές εβδομάδες να εμφανίσουν μία πολύ έντονη φλεγμονή σε όλα τα όργανα», τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής.

Μιλώντας στην εκπομπή «με νέα ματιά» ξεκαθάρισε ότι η εμφάνιση του συνδρόμου “MIS-C” δεν σχετίζεται με την σοβαρότητα της νόσου ή με τον αν κάποιο παιδί ήταν συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό.

Όπως είπε η κ. Παυλοπούλου η φλεγμονή επηρεάζει όλα τα όργανα γι’ αυτό ότι οι γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν νοσήσει από κορονοϊό θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση αν εμφανίσουν υψηλό πυρετό, κοιλιακό άλγος, διάρροιες και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους.

Τι είναι το φλεγμονώδες σύνδρομο

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από κορωνοϊό, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.