Οι πόνοι ανάπτυξης είναι μια κοινή κατάσταση στα παιδιά, προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως συμβαίνουν τη νύχτα ή το βράδυ και εντοπίζεται στα πόδια και άλλα μέρη του σώματος.

Οι πόνοι αυτοί ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να ξυπνήσουν το παιδί σας μέσα στη νύχτα, αλλά μην ανησυχείτε, καθώς δεν συνδέονται με κάποια πάθηση ή συγκεκριμένη ασθένεια. Απλώς είναι μέρος της διαδικασίας ενηλικίωσης των παιδιών.

Τι προκαλεί τους πόνους ανάπτυξης

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι προκαλεί τους πόνους ανάπτυξης, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες. Επίσης, μπορεί να συνδέονται με τη δραστηριότητα, καθώς οι πόνοι της ανάπτυξης είναι πιο συνηθισμένοι σε παιδιά που αθλούνται και συχνά εμφανίζονται μετά από πολλή άσκηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον αντίκτυπο που έχει το πολύ τρέξιμο και το άλμα στο μυοσκελετικό σύστημα των παιδιών.

Γιατί κάποια παιδιά επηρεάζονται και άλλα όχι;

Και πάλι, αυτό είναι ένα μυστήριο. Μπορεί να εμπλέκονται ψυχολογικά ζητήματα ή μπορεί να έχει να κάνει με το ατομικό «κατώφλι» πόνου κάθε ανθρώπου. Έτσι, είναι πιθανό τα παιδιά με χαμηλότερο «κατώφλι» πόνου να είναι πιο πιθανό να παραπονιούνται για πόνους στην ανάπτυξη, ενώ είναι λιγότερο αισθητοί για εκείνα με υψηλότερη ανοχή στον πόνο.

Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα

Τα παιδιά συνήθως παραπονιούνται για πόνο στα πόδια, ο οποίος εστιάζεται στους μύες παρά στις αρθρώσεις. Ο πόνος αυτός επηρεάζει και τα δύο πόδια και όχι μόνο το ένα. Τα παιδιά που υποφέρουν από πόνους στην ανάπτυξη συχνά περιγράφουν το συναίσθημα ως παλμό ή πόνο που εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος των μηρών, στις γάμπες ή στο πίσω μέρος των γονάτων. Σπανιότερα, τα παιδιά έχουν πόνους ανάπτυξης στα χέρια και σε άλλα μέρη του σώματος.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι πόνοι της ανάπτυξης δεν έχουν απολύτως τίποτα ανησυχητικό και είναι απλώς μέρος της ενηλικίωσης – δεν συνδέονται με τίποτα άλλο. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό:

  • Το παιδί σας κουτσαίνει ή δυσκολεύεται να περπατήσει λόγω του πόνου
  • Ο πόνος είναι ακόμα εκεί το πρωί
  • Το παιδί σας δεν θα σας αφήσει να αγγίξετε την πληγείσα περιοχή καθώς είναι πολύ επώδυνη
  • Υπάρχει πόνος μόνο στο ένα πόδι
  • Ο πόνος είναι σε μια άρθρωση, όπως ο αστράγαλος ή το γόνατο, παρά στους μύες
  • Υπάρχει οίδημα, μώλωπες ή εξάνθημα σε ένα ή περισσότερα πόδια
  • Το παιδί σας έχει υψηλή θερμοκρασία, δεν τρώει ή δεν είναι γενικά καλά

Πώς θα ανακουφίσετε το παιδί

Για να ανακουφίσετε το παιδί σας, μπορείτε να το κάνετε ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν τον ύπνο και όταν ο πόνος αρχίσει να δοκιμάσετε ένα απαλό μασάζ στα πόδια του. Μπορείτε επίσης να βάλετε μια θερμοφόρα στην πληγείσα περιοχή. Εάν ο πόνος είναι πολύ δυνατός, δώστε του μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη, στη σωστή δοσολογία για την ηλικία του – αφού πρώτα επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Και, για να αποτρέψετε τους πόνους της ανάπτυξης, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει παπούτσια που υποστηρίζουν σωστά τα πόδια του – όπως αθλητικά καλής ποιότητας – για καθημερινή χρήση.