Λίγα πράγματα μπορούν να ραγίσουν την καρδιά μας όσο η συνειδητοποίηση ότι το παιδί μας δεν έχει φίλους. Είτε αυτό οφείλεται στην εσωστρέφειά του, είτε είναι αποτέλεσμα παραγόντων όπως η αγάπη του για την τεχνολογία που το κρατά κολλημένο στην οθόνη του, δεν υπάρχει λόγος να αγχωθούμε περισσότερο από ό,τι αναλογεί. Όλοι μας χρειαζόμαστε φίλους για να είμαστε ευτυχισμένοι, όμως δεν έχουμε στ’ αλήθεια ανάγκη να γίνουμε οι πιο δημοφιλείς στους κύκλους στους οποίους κινούμαστε. Και, αν κάνουμε μερικές σωστές κινήσεις, δεν είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε στο μικρό μας την καλή παρέα που έχει ανάγκη.

Βρείτε τα αίτια

Αν παρατηρήσετε ότι η μικρή σας δεν αναφέρεται ποτέ σε φίλους από το σχολείο, ξεκινήστε ρωτώντας την αν της αρέσουν περισσότερο οι μοναχικές ασχολίες, όπως το διάβασμα ή η ζωγραφική από ό,τι το παιχνίδι με άλλα παιδάκια, και υπάρχει περίπτωση να σας αποκαλύψει μόνη της τι συμβαίνει. Αν αυτό δεν πετύχει, παρατηρήστε τις αλληλεπιδράσεις της με τους συνομηλίκους της για να δείτε αν υπάρχει κάποιο στοιχείο που την εμποδίζει από το να αποκτήσει φιλικές σχέσεις.

Εξετάστε αν έχει αλλάξει κάτι

Σε ορισμένες περιπτώσεις η μοναξιά του παιδιού δεν οφείλεται στον κλειστό χαρακτήρα του – τουλάχιστον όχι ευθέως – αλλά σε πρόσφατα γεγονότα που το έχουν κάνει να απομονωθεί. Μια συνηθισμένη αιτία για αυτό είναι ο σχολικός εκφοβισμός. Προσπαθήστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του για να μάθετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ζητήστε τη γνώμη τρίτων

Πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα παιδιά μας καλύτερα από τον καθένα, όμως συχνά η ίδια μας η αγάπη και η εγγύτητα βάζει στην οπτική μας φίλτρα που δεν μας επιτρέπουν να δούμε τα πράγματα καθαρά. Ένας συγγενής που βλέπει συχνά το παιδί μας ή ο δάσκαλός του ενδέχεται να έχει αντιληφθεί καλύτερα από εμάς την αιτία που το μικρό μας δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί.

Φέρτε το σε επαφή με άλλα παιδιά

Χωρίς να το πιέσετε, βρείτε δραστηριότητες και περιστάσεις στα πλαίσια των οποίων μπορεί να γνωρίσει καινούριους φίλους. Τέτοιες συνθήκες είναι τα αθλήματα, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα ραντεβού για παιχνίδι με συνομηλίκους για τους οποίους έχει εκφράσει τη συμπάθειά του και οι κοινές βόλτες ή εκδρομές με οικογένειες φίλων που έχουν παιδιά στην ηλικία του.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Όταν γινόμαστε γονείς τείνουμε να παραμελούμε τις φιλίες μας, όμως η δική μας συναναστροφή με φίλους είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι κοινωνικά. Μέσα από τη δική σας συμπεριφορά θα αντιληφθεί τον τρόπο που φροντίζουμε, σεβόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τις παρέες μας και θα μπορέσει να τον μιμηθεί.

Εμφυσήστε του καλούς τρόπους

Ίσως για τη μοναξιά του γιου σας δεν ευθύνεται η επιθετικότητα των άλλων παιδιών αλλά η δική του αδυναμία να λάβει υπόψη του τις επιθυμίες των άλλων την ώρα του παιχνιδιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κακό χαρακτήρα, όμως πολλές φορές τα μικρά μας παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους και αδυνατούν να «διαβάσουν» τις αντιδράσεις των γύρω τους. Μάθετέ του να διακρίνει πότε οι άλλοι περνούν καλά και πότε δυσανασχετούν με αυτό που κάνει και εξηγήστε του τα πράγματα που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας υγιούς φιλίας.