Όποτε το παιδί σας έχει τεστ στο σχολείο, χάνει τον ύπνο του από το άγχος;

Έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι σπάνιο παιδιά δημοτικού, ηλικίας ακόμη και 6 ετών, να υποφέρουν από άγχος που σχετίζεται με τις εξετάσεις στο σχολείο. Μάλιστα, τα κορίτσια συγκριτικά με τα αγόρια τείνουν να αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση για να επιτύχουν υψηλότερες επιδόσεις στα διαγωνίσματα.

Πώς θα ξέρω αν το παιδί μου υποφέρει από άγχος για τα τεστ;

Τα σημάδια του άγχους για τις εξετάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ειδικά στα μικρότερα παιδιά τα οποία μπορεί να μην αναγνωρίζουν ή να μην είναι σε θέση να εκφράσουν λεκτικά τον τρόπο που αισθάνονται. Τα αγόρια, ειδικά, τείνουν να είναι λιγότερο ανοιχτά για τα συναισθήματά τους, κάτι που μπορεί να κάνει για εσάς πιο δύσκολο το να τα βοηθήσετε.

Τα σημάδια στα οποία πρέπει να έχετε το νου σας περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στη διάθεση, όπως δάκρυα, θυμός ή να κλείνεται στον εαυτό του.
  • Δεν θέλει να πάει σχολείο
  • Παράπονα για πόνους στο στομάχι, πονοκεφάλους ή άλλα σωματικά συμπτώματα
  • Αφιερώνει υπερβολικό χρόνο σε εργασίες για το σπίτι ή επανάληψη, ή εναλλακτικά, κρύβει ή αποφεύγει τη σχολική εργασία
  • Απροθυμία να μιλήσει για το σχολείο ή τις εξετάσεις
  • Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου ή διατροφής τους
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπως το να αποκαλεί τον εαυτό του «ανόητο» ή «άχρηστο» σε ορισμένα θέματα
  • Αντιδρά υπερβολικά εάν κάνει λάθη στην εργασία του ή αν προσπαθείτε να το ενθαρρύνετε να κάνει ένα διάλειμμα

Εάν παρατηρείτε ένα ή περισσότερα σημάδια από τα προαναφερόμενα στο παιδί σας, πριν δώσει ένα διαγώνισμα, αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι αισθάνεται μια υπέρμετρη πίεση για τις εξετάσεις του σχολείου.

Δείτε μερικούς επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους να το βοηθήσετε να προετοιμαστεί με επιτυχία.

Καθημερινές συμβουλές για τη μείωση του άγχους ενόψει των εξετάσεων

Για να προετοιμάσετε το παιδί σας εγκαίρως για το διαγώνισμα που έχει στο σχολείο:

Εστιάστε στα θετικά

Αρχίστε να παρατηρείτε τα πράγματα που το παιδί σας κάνει ήδη καλά και πείτε τα στην πρώτη ευκαιρία. Οι συνεχείς υπενθυμίσεις σχετικά με τις συνέπειες μιας κακής βαθμολογίας στο τεστ, στους βαθμούς ή την επιτυχία του δεν είναι χρήσιμες.

Ενισχύστε υγιεινές συνήθειες

Ενθαρρύνετε την καλή διατροφή και τις συνήθειες ύπνου σε καθημερινή βάση. Μην τα κρατάτε για την ημέρα πριν από το διαγώνισμα.

Συμβουλές για μελέτη

Όταν η ημέρα του διαγωνίσματος πλησιάζει:

Πείτε «όχι» στο multi-tasking

Βοηθήστε το παιδί σας να επικεντρωθεί ελαχιστοποιώντας τους περισπασμούς. Απενεργοποιήστε τη μουσική, την τηλεόραση και άλλες συσκευές κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Βοηθήστε το να οραματιστεί την επιτυχία

Όπως ένας επαγγελματίες αθλητής που προετοιμάζεται για έναν αγώνα, έτσι και το παιδί μπορεί να κάνει νοητικές πρόβες, δίνοντας απαντήσεις στο τεστ με αυτοπεποίθηση και ηρεμία.

Αφού τελειώσει το διάβασμα

Μόλις το παιδί σας ολοκληρώσει το διάβασμα, ενθαρρύνετέ το να απομακρυνθεί από τα βιβλία του και να κάνει ένα ωραίο διάλειμμα για να επαναφορτιστεί. Αυτές είναι μερικές δραστηριότητες που είναι καλό να έχετε υπόψη:

Επιτρέψτε έναν υπνάκο μετά από ένα καλό διάβασμα

Αν το παιδί σας είναι κουρασμένο αφήστε το να πάρει έναν υπνάκο, αφού τελειώσει το διάβασμα. Ο ύπνος βοηθά στο «κλείδωμα» των πληροφοριών στη μνήμη.

Ή στείλτε το έξω για παιχνίδι και καθαρό αέρα

Αν το παιδί σας έχει πολύ ενέργεια, πάρτε το μια βόλτα στην παιδική χαρά για «γύρω-γύρω όλοι» ή στο πάρκο για ποδήλατο. Η άσκηση και το παιχνίδι χαλαρώνουν το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα πριν από τις εξετάσεις.

Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου την ώρα του ύπνου

Η ξεκούραση και η χαλάρωση είναι κρίσιμες για την επιτυχία της ημέρας του διαγωνίσματος. Ιεραρχείστε και τα δύο, ειδικά το προηγούμενο βράδυ από τις εξετάσεις:

«Αποχαιρετήστε» τα τηλέφωνα

Μία ώρα πριν τον ύπνο, βγάλτε τηλέφωνα, tablet, υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές έξω από το υπνοδωμάτιο (εάν είναι διαθέσιμα, τα παιδιά θα τα χρησιμοποιήσουν).

Βοηθήστε το να χαλαρώσει και να «επαναφορτιστεί»

Οι πρακτικές χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να συγκεντρωθούν. Ο διαλογισμός, η καθοδηγούμενη απεικόνιση και η χαλάρωση κάθε μέρους του σώματος (ξεκινώντας από τα πόδια και τελειώνοντας στην κορυφή του κεφαλιού) μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση και να φέρουν μια αίσθηση ηρεμίας.

Την ημέρα του τεστ

Υπενθυμίστε του να αναπνέει βαθιά και συχνά

Το έντονο στρες και το άγχος «πυροδοτούν» την ρηχή αναπνοή και το κράτημα της αναπνοής. Αυτό στερεί από τον εγκέφαλο το οξυγόνο, εμποδίζοντας την ανάκληση μνήμης, την εστίαση και τη συγκέντρωση κατά τη στιγμή των εξετάσεων. Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά μπορούν να ξεχάσουν πληροφορίες που γνωρίζουν.

 

Λάβετε υπόψη αυτές τις στρατηγικές και μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανταπεξέλθει στο επόμενο μεγάλο διαγώνισμα.