Πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έλαβε το εμβόλιο Covid-19 της Moderna για παιδιά 6-11 ετών, καθώς και η αναμνηστική δόση της Pfizer για εφήβους 12 ετών και άνω.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, η τελική απόφαση για τη χρήση των δύο εμβολίων στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνήθως εγκρίνει τις προτάσεις του ΕΜΑ.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, χορηγούν ήδη αναμνηστικές δόσεις στις ηλικίες 12-17 ετών.

Δέκα χώρες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ συν το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, ήδη χορηγούν τρίτη δόση σε ανηλίκους, ανέφερε ο ΕΜΑ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, κάθε χώρα πρέπει να αποφασίζει για το εάν και το πότε θα προσφέρει αναμνηστικές δόσεις στους ανηλίκους λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάπλωση και τη βαρύτητα της νόσου σε νεαρά άτομα καθώς και οι πιθανές παρενέργειες.

Το εμβόλιο της Moderna είχε ήδη εγκριθεί για τις ηλικίες 12 ετών και άνω και πλέον ο ΕΜΑ δίνει πράσινο φως και για τις ηλικίες 6-11. Στις ΗΠΑ, το εμβόλιο έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής μόνο για τους ενήλικες.

Λόγω του μικρότερου σωματικού βάρους των παιδιών, το παιδιατρικό εμβόλιο της Moderna περιέχει 50 αντί για 100 μικρογραμμάρια mRNA.