Ως γονείς προσπαθούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από πολλά πράγματα καθημερινά και ένα από αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είναι και οι συγκρούσεις στο σπίτι. Ενώ οι διαφωνίες στην καθημερινότητα είναι δεδομένες ο τρόπος επίλυσής τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς τα παιδιά επηρεάζονται από την σχέση της μαμάς και του μπαμπά. Εάν σας βλέπουν συγκεκριμένα, να αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες με υγιή τρόπο και με σεβασμό, θα μάθουν πώς να κάνουν το ίδιο ενώ από την άλλη πλευρά, αν σας βλέπουν να τσακώνεστε μπορεί να προκληθούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ψυχολογία τους.

Ειδικά αν το παιδί σας είναι μικρότερο, μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν θα θυμάται ή δεν θα καταλάβει τι συμβαίνει εάν καβγαδίσετε μπροστά του. Αλλά ακόμη και τα μωρά και τα νήπια μπορούν να αισθανθούν τη σύγκρουση, προκαλώντας δυσάρεστα συναισθήματα, όπως η ανασφάλεια, μπαίνουν σε μια διαρκή στάση άμυνας και αποκτούν ανθυγιεινές συνήθειες επίλυσης διαφωνιών και συγκρούσεων.

Γιατί δεν πρέπει να τσακώνεστε μπροστά τους;

Διάφορες έρευνες επισημαίνουν ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε συγκρούσεις στο σπίτι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν ζητήματα ψυχικής υγείας. Ο αντίκτυπος των διαφωνιών των γονέων έχει παρατηρηθεί ακόμη και στην ψυχική υγεία των βρεφών.

Σε μελέτη μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα μωρά ηλικίας έως και 6 μηνών είναι σε θέση να αντιδρούν σε οικογενειακές συγκρούσεις σκαρφαλώνοντας ή εκφράζοντας τον θυμό μέσα από την έκφραση προσώπου. Είναι επίσης πιθανό να νιώσουν στρες ως απόκριση στην κατάσταση, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό τους ρυθμό.

Οι οικογενειακές συγκρούσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε πολλές διαφωνίες στο σπίτι είναι πιο πιθανό να έχουν αρνητική άποψη για τη ζωή και την προοπτική του εαυτού τους, κάτι που αποδεικνύει την σύνδεση μεταξύ των λογομαχιών των γονέων και της χαμηλής αυτοεκτίμησης.