Τα περισσότερα αγόρια δεν θα εμφανίσουν τρίχες στο πρόσωπο έως ότου φτάσουν στην εφηβεία (γενικά γύρω στην ηλικία των 14 ετών περίπου), ενώ άλλα μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν το ξύρισμα πιο νωρίς. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οπλιστείτε με μερικές εύχρηστες συμβουλές ξυρίσματος για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει πώς να το κάνει με ασφάλεια κι ακολουθώντας μια καλή υγιεινή.

Συμβουλές για να μάθετε ένα αγόρι να ξυρίζεται

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα όταν διδάσκετε ένα αγόρι να ξυρίζεται για πρώτη φορά:

Επιλέξτε ένα ποιοτικό ξυράφι

Οι ξυριστικές μηχανές μπορεί να είναι πιο επιεικείς για ένα άπειρο με το ξύρισμα αγόρι, καθώς το παιδί σας θα κινδυνεύει λιγότερο να κοπεί. Είναι επίσης βολικά καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κρέμα ξυρίσματος ή να προετοιμάσει το πρόσωπό του για το ξύρισμα. Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι ακριβές και δεν προσφέρουν πάντα το πιο κοντινό ξύρισμα. Από την άλλη, τα ξυραφάκια συνήθως ξυρίζουν καλύτερα, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι ακόμα σημαντικό για παιδί σας.

Προετοιμάστε το πρόσωπό του

Εάν ο γιος σας επιλέξει να χρησιμοποιήσει ξυράφι, πρέπει να προετοιμάσει το πρόσωπό του πριν το ξύρισμα. Πρέπει να το βρέξει και μετά να εφαρμόσει κρέμα ξυρίσματος πριν επιχειρήσει να ξυριστεί. Εάν δεν το κάνει τον περιμένουν κοψίματα και ερεθισμοί. Η εύρεση της σωστής κρέμας ξυρίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς το αγόρι σας μπορεί να αντιμετωπίζει ακμή, λιπαρό δέρμα ή άλλα δερματικά προβλήματα.

Τελειοποιήστε μαζί την τεχνική

Οι σύντομες και ντελικάτες κινήσεις είναι προτιμότερες. Το ξυράφι πρέπει να γλιστράει πάνω από το δέρμα. Ενθαρρύνετε το γιο σας να ξυρίζεται προς την κατεύθυνση της τριχοφυΐας, για να αποφύγει τα κοψίματα και τους ερεθισμούς. Μόλις αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με το ξυράφι, μπορεί να ξυριστεί «κόντρα» για πιο καλό αποτέλεσμα. Μετά το ξύρισμα, το παιδί σας πρέπει να στεγνώσει το δέρμα του με μια καθαρή, απαλή πετσέτα. Το τρίψιμο του προσώπου είναι απαγορευτικό. Τα απαλά χτυπήματα είναι προτιμότερα. Αφήστε το δέρμα να αναπνεύσει λίγο πριν εφαρμόσετε ένα aftershave.

Aftershave με μέτρο

Η χρήση aftershave ή λοσιόν μετά το ξύρισμα κάνει καλό, αλλά το νεανικό δέρμα μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο. Προσπαθήστε να βρείτε ένα aftershave που δεν περιέχει αλκοόλ και είναι φτιαγμένο για ευαίσθητο δέρμα. Ένα aftershave με έντονο άρωμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του παιδιού σας, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε.

Καθαρίστε τις λεπίδες

Εάν το παιδί σας επιλέξει ξυραφάκι, φροντίστε να ξεπλύνει τη λεπίδα μετά τη χρήση και να τη στεγνώσει με μια καθαρή πετσέτα. Οι λεπίδες μίας χρήσης πρέπει να πετιούνται μετά την τέταρτη ή πέμπτη χρήση, για να αποφευχθούν κοψίματα ή τρυπήματα στο δέρμα.

Μην μοιράζεστε ξυραφάκια

Ο γιος σας δεν θα πρέπει να μοιράζεται ξυραφάκια μαζί σας, με τον αδερφό του ή με οποιονδήποτε άλλο! Η κοινή χρήση των λεπίδων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης.

Μην υπερβάλλετε

Ο γιος σας πιθανότατα δεν θα χρειάζεται καθημερινό ξύρισμα, τουλάχιστον για λίγο καιρό ακόμα. Μία φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι ό,τι πρέπει. Ενθαρρύνετέ τον να ξυρίζεται μόνο όταν χρειάζεται, για να αποφύγει τον άσκοπο ερεθισμό του δέρματος.