Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), σήμερα, και το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ανανεώσει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, συστήνοντας – κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Επιτροπής – τον εμβολιασμό κατά του ιού τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια, για τις ηλικίες 9-18 ετών.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενός Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030.

«Παράλληλα, εφαρμόζουμε την καινοτομία του ψηφιακού βιβλιαρίου εμβολιασμού, διευκολύνοντας γονείς και επαγγελματίες υγείας, ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα κορίτσια και αγόρια ενώ για πρώτη φορά θα μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού» προσθέτει το Υπουργείο Υγείας.

Μέχρι πρότινος, με βάση το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού υπήρχε σύσταση για εμβολιασμό των κοριτσιών 11-18 ετών και για ειδικές ομάδες αγοριών και κοριτσιών 11 έως 26 ετών (αυτοάνοσα νοσήματα, λήψη ανοσοκατασταλτικών, λοίμωξη HIV, κακοήθη νεοπλάσματα, μεταμόσχευση). Πλέον, όλα τα αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά του ιού HPV.