Μαθητές από την Ουκρανία που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή, έχουν ήδη  ξεκινήσει να εγγράφονται στα ελληνικά σχολεία.

«Η χώρα μας έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι έχουν ετοιμαστεί τάξεις υποδοχής, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες εγγραφής, ενώ σε συνεργασία με τη UNICEF επιλύονται και θέματα διερμηνείας.

Στην Ελλάδα έχουν φτάσει πάνω από 1.000 ανήλικοι από την εμπόλεμη Ουκρανία. Όσοι προέρχονται από την ομογένεια και έχουν κάποια γνώση ελληνικής θα ενσωματωθούν εύκολα στη σχολική κοινότητα ενώ θα δημιουργηθούν και τάξεις υποδοχής.

Σε αυτή τη διαδικασία συμβάλλουν και οι περίπου 20 Έλληνες εκπαιδευτικοί που επαναπατρίστηκαν από την Ουκρανία αμέσως μόλις ακούστηκε ότι μπορεί να υπάρξει χτύπημα στη χώρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό της από τα καταφύγια

Η κ. Κεραμέως μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είπε ότι χθες Τρίτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό της, ο οποίος βρισκόταν σε καταφύγιο, προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Η υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια «ομάδα κρούσης» σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία πρώτα θα καταγράψει τις ανάγκες της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας και από την άλλη θα συγκεντρώσει προσφορές από τα κράτη μέλη της ΕΕ, από την κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμούς, «για να μη στερηθεί κανείς το πολύτιμο αγαθό στην εκπαίδευση».