Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που είτε λόγω κακής διατροφής είτε λόγω κάποιου άλλου προβλήματος μπορεί να μας λείψουν. Η διόρθωση ωστόσο αυτών των διατροφικών ελλείψεων είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία αποτελούν συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των διάφορων συστημάτων του οργανισμού μας. Ελλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, άλλοτε ήπια, άλλοτε πιο σοβαρά.

Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες αυτών μέσα από τη διατροφή μας. Σε περίπτωση έλλειψης κάποιου συστατικού να μιλάμε με τον γιατρό μας για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, που θα μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε και να αποκαταστήσουμε την όποια έλλειψη.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη ή έχουμε αποκλείσει κάποιες ομάδες τροφίμων από αυτή, με στόχο να προλάβουμε πιθανή ανεπάρκεια. Παρακάτω θα δούμε κάποιες συχνές ελλείψεις που σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία παρατηρούνται σήμερα:

Ελλειψη βιταμίνης D

Αποτελεί μια από τις πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις. Οι λόγοι πολλοί, αλλά ασχέτως αυτών πρέπει σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να αναπληρωθεί άμεσα. Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Σχετίζεται με πολλές λειτουργίες, όπως η καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και η υγεία των οστών. Σε περίπτωση ωστόσο έλλειψης θα πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας για λήψη κάποιου συμπληρώματος.

Ελλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο.

Ελλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, κάτι πολύ συχνό ιδιαιτέρως στις γυναίκες. Η θεραπεία της αναιμίας βρίσκεται στην αντιμετώπιση της αιτίας που την προκάλεσε. Εάν λοιπόν η αιτία της είναι η έλλειψη σιδήρου, τότε θα πρέπει η διατροφή μας να εμπλουτισθεί με τα κατάλληλα τρόφιμα, όπως συκώτι, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό), θαλασσινά, κοτόπουλο.

Πλούσια σε σίδηρο αλλά με μικρότερη απορρόφηση είναι οι φακές, το σπανάκι, το σουσάμι. Παράλληλα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη σιδήρου η λήψη συμπληρώματος με την οδηγία του γιατρού μας είναι συνήθως επιβεβλημένη.

Χαμηλή πρόσληψη ω3 λιπαρών

Τα ω3 λιπαρά αποτελούν μια κατηγορία συστατικών που παρά τη χρησιμότητά τους ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και για τον λόγο αυτόν θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει οπωσδήποτε να τα πάρουμε μέσω της τροφής μας.

Σχετίζονται με την καλή υγεία της καρδιάς μας και συμβάλλουν στην καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στον σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, στον σχηματισμό ορμονών και ουσιών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία και όχι μόνο.

Τα βρίσκουμε κυρίως σε λιπαρά ψάρια, καθώς και σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, και σπόρους όπως ο λιναρόσπορος. Επειδή στις μέρες η κατανάλωση ψαριού δεν είναι η ενδεδειγμένη, πολλές φορές παρατηρείται χαμηλή πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων.