Η κυριαρχία της παραλλαγής Ομικρον του SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε μια, εν δυνάμει σοβαρή, επιπλοκή της COVID-19 στα μικρά παιδιά, η οποία δεν είχε εμφανιστεί όσο επικρατούσαν προηγούμενες παραλλαγές του ιού: πρόκειται για τη λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα.

Η μελέτη

Στην πρώτη μελέτη σχετικά με το ζήτημα που πέρασε από έλεγχο κριτών και η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Pediatrics», ειδικοί του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης περιγράφουν τις περιπτώσεις 75 παιδιών με COVID-19 που επισκέφθηκαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου με συμπτώματα λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας από την 1η Μαρτίου του 2020 ως τις 15 Ιανουαρίου του 2022.

Αναπάντεχα σοβαρές περιπτώσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένες περιπτώσεις ήταν αναπάντεχα σοβαρές με αποτέλεσμα να απαιτηθεί νοσηλεία των παιδιών καθώς και χορήγηση περισσότερων δόσεων φαρμάκων σε σύγκριση με αυτά που χορηγούνται όταν η λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα οφείλεται σε άλλους ιούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι ποσοστό άνω του 80% των περιπτώσεων κατεγράφησαν κατά την περίοδο της κυριαρχίας της παραλλαγής Ομικρον.

«Υπήρχε μια πολύ σαφής γραμμική σχέση μεταξύ της κυριαρχίας της Ομικρον και της αύξησης του αριθμού των παιδιατρικών ασθενών με λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα» ανέφερε ο Ράιαν Μπριούστερ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ειδικευόμενος γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης.

Τι είναι η λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα

Η λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα είναι μια κοινή νόσος του αναπνευστικού στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Εκδηλώνεται με έναν χαρακτηριστικό επίμονο βήχα και κάποιες φορές με συριγμό της αναπνοής. Εμφανίζεται όταν οι ιοί του κοινού κρυολογήματος ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν φλεγμονή και οίδημα στον λάρυγγα, στην τραχεία και στους βρόγχους. Σε σοβαρές περιπτώσεις – όπως ήταν κάποιες που αντιμετωπίστηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης – μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη παρεμπόδιση της αναπνοής.

Η «προτίμηση» της Ομικρον στο ανώτερο αναπνευστικό

Σημειώνεται ότι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η παραλλαγή Ομικρον δείχνει «προτίμηση» στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 οι οποίες στοχεύουν κατά κύριο λόγο το κατώτερο αναπνευστικό. Σύμφωνα με τον Μπριούστερ, αυτό ίσως εξηγεί την ξαφνική αύξηση της λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας κατά την περίοδο κυριαρχίας της Ομικρον.

Μικρές ηλικίες και αγόρια στο «στόχαστρο» της επιπλοκής

Οπως έδειξαν τα ευρήματα της ομάδας, τα περισσότερα από τα 75 παιδιά με COVID-19 της μελέτης που εμφάνισαν λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα ήταν κάτω των δύο ετών και το 72% ήταν αγόρια. Παρότι ευτυχώς κανένα παιδί δεν κατέληξε, εννέα (ποσοστό 12%) χρειάστηκαν νοσηλεία και τέσσερα παιδιά (44% επί των νοσηλευομένων και 5% επί του συνόλου) νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (συγκριτικά, πριν από την εμφάνιση της COVID-19, ποσοστό μικρότερο του 5% των παιδιών με λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα χρειαζόταν νοσηλεία και από αυτά μόνο το 1%-3% είχε ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ).

Πολλές δόσεις θεραπειών

Το 97% των παιδιών έλαβε το στεροειδές δεξαμεθαζόνη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ολα τα νοσηλευόμενα παιδιά έλαβαν ρακεμική επινεφρίνη μέσω νεφελοποιητή – η θεραπεία αυτή χορηγείται σε μέτριες ως σοβαρές περιπτώσεις. Τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν χρειάστηκαν πολλές δόσεις θεραπειών – έξι δόσεις δεξαμεθαζόνης κατά μέσο όρο και οκτώ θεραπείες επινεφρίνης για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους.

Σοβαρότερης μορφής λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα από τον SARSCoV-2

«Οι περισσότερες περιπτώσεις λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας μπορούν να είναι διαχειρίσιμες εκτός νοσοκομείου με δεξαμεθαζόνη και υποστηρικτική φροντίδα» σημείωσε ο Μπριούστερ. «Το σχετικά υψηλό ποσοστό νοσηλείας και οι πολλές δόσεις φαρμάκων που χρειάστηκαν οι μικροί ασθενείς μας με COVID-19 μαρτυρούν ότι η νόσος που προκαλεί ο SARSCoV-2 πιθανώς συνδέεται με σοβαρότερης μορφής λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα σε σχέση με άλλους ιούς. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιοριστούν οι καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για αυτά τα παιδιά».

Τα σημάδια που κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» στους γονείς

Ο δρ Μπριούστερ περιέγραψε τα σημάδια που μπορεί να εμφανίσει το παιδί όταν πάσχει από COVID-19 και τα οποία πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς ώστε να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο ή να καταφύγουν στο νοσοκομείο. Αυτά είναι:

  • Γρήγορη αναπνοή με συριγμό και επίμονος βήχας ενώ το παιδί βρίσκεται σε ηρεμία.
  • Εντονη δύσπνοια. Η κοιλιά του παιδιού κινείται πιο πολύ και πιο γρήγορα σε σύγκριση με το φυσιολογικό για να καταφέρει να πάρει ανάσα.
  • Αυξημένη κόπωση και υπνηλία.
  • Κυάνωση των χειλιών και των νυχιών.
  • Θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών Κελσίου για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών.
  • Τα συμπτώματα της ήπιας λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας διατηρούνται για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών.

Παρότι πολλοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα, όταν το παιδί εμφανίζει τέτοια συμπτώματα οι γονείς πρέπει να έχουν στον νου τους ότι μπορεί να πάσχει από COVID-19 και να το υποβάλουν σε διαγνωστικό έλεγχο (όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και τους εαυτούς τους).