Για κάθε νέο γονιό, ένα μωρό που κοιμάται είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο. Αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις – η τήρηση ενός χρονοδιαγράμματος σίτισης που συνιστά ο γιατρός είναι μια συνηθισμένη περίπτωση – στις οποίες πρέπει να διακόψετε τον ύπνο του μωρού. Όταν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να το ξυπνήσετε.

Έτσι, εάν ο πρώτος κανόνας είναι να μην ξυπνάτε το μωρό εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο, ο δεύτερος κανόνας είναι ότι είναι καλύτερο να το ξυπνάτε αργά.

Δείτε μερικές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το ξυπνήσετε, εφόσον είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν θα κάνουν τη διαδικασία ευχάριστη, ακριβώς, αλλά μπορούν να την κάνουν πιο ευχάριστη απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά:

Δημιουργήστε μια ψεύτικη «ανατολή»

Μην ανάβετε ένα έντονο φως αναστατώνοντας το μωρό κι ενδεχομένως αναγκάζοντάς το να κλείσει τα μάτια του ακόμα πιο σφιχτά. Αντ’ αυτού, τοποθετείστε έναν διακόπτη με ντίμερ, κάτι που θα σας επιτρέψει να ανεβάζετε ελαφρώς το επίπεδο φωτισμού κάθε λίγα λεπτά. Θα θελήσετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία αφύπνισης προτού πραγματικά χρειαστεί το μωρό σας να είναι ξύπνιο, καθώς αυτή η στρατηγική χρειάζεται λίγο χρόνο για να «δουλέψει».

Αλλάξτε την πάνα του

Δεν υπάρχει περίπτωση το μωρό σας να μην χρειάζεται αλλαγή πάνας στο τέλος του ύπνου του. Ξεκινώντας να το αλλάζετε ενώ ακόμα κοιμάται εκμεταλλεύεστε την ήρεμη κατάστασή του. Αυτή η στρατηγική θα κάνει το στριφογύρισμα και την φασαρία του μωρού λιγότερο πιθανή, έτσι ώστε να αποκοιμηθεί και πάλι εύκολα.

Κάντε λίγο (ήρεμο) θόρυβο

Είτε μουρμουράτε, είτε τραγουδάτε, είτε απλά μιλάτε ήρεμα και γλυκά στο μωρό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ήρεμο soundtrack αφύπνισης με τη φωνή σας. Αυτού του είδους ο θόρυβος είναι ένα ισχυρό «εργαλείο» για να ξυπνήσετε σιγά σιγά το μωρό – μην φοβάστε να το χρησιμοποιήσετε.

Κάντε του απαλό μασάζ

Το βρεφικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει με τους κολικούς και να ενισχύσει το δεσμό των γονιών με τα μικρά τους. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ξυπνήσετε ένα βρέφος που κοιμάται. Δοκιμάστε μερικά απαλά χαδάκια ενώ το μωρό σας είναι ακόμα στην κούνια ή στο κρεβατάκι του, για να το σηκώσετε απαλά από τον ύπνο, αντί να το ταρακουνήσετε για να ξυπνήσει.