Τα παιδιά λατρεύουν τις ανατριχιαστικές ιστορίες, αλλά το ασυνείδητό τους είναι γεμάτο από μη επεξεργασμένες εικόνες και φόβους, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια νυχτερινή ρουτίνα με συχνούς εφιάλτες.

Κι ενώ είναι παρήγορο για τους γονείς να γνωρίζουν ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών βλέπουν εφιάλτες από καιρό σε καιρό, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα παιδί που στοιχειώνεται από τρομακτικούς εφιάλτες ξανά και ξανά μπορεί να νιώθουν αβοήθητοι.

Τι είναι οι εφιάλτες

Οι εφιάλτες εμφανίζονται όταν τα παιδιά (και περιστασιακά ενήλικες) ξυπνούν από ζωντανά όνειρα με έντονα συναισθήματα φόβου ή τρόμου. Τις περισσότερες φορές το παιδί μπορεί να ανακαλέσει το περιεχόμενο των ονείρων με αρκετό βαθμό λεπτομέρειας.

Οι εφιάλτες μπορούν συχνά να αποδοθούν στο ότι ένα παιδί βλέπει ή ακούει κάτι τρομακτικό ή που του προκαλεί άγχος. Μπορούν να προκληθούν τόσο από πράγματα που έχουν συμβεί πραγματικά όσο και από πράγματα που βρίσκονται στο μυαλό μας.

Οι εφιάλτες είναι πολύ συχνοί σε παιδιά ηλικίας 3-6 ετών με περίπου το 30-90% να βιώνει περιστασιακούς εφιάλτες και συχνά στο 5-30% των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Πώς να παρηγορήσετε ένα παιδί που έχει δει εφιάλτη

Ευτυχώς, υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ηρεμήσετε το παιδί σας, αν έχει μόλις ξυπνήσει από ένα κακό όνειρο.

Δείτε μερικές από αυτές:

  • Διαβεβαιώστε το ότι δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να φοβάται. Μόλις ηρεμήσει, βοηθήστε το να ξανακοιμηθεί.
  • Μάθετε τι μπορεί να το ανησυχεί ή τι μπορεί να έχει δει που μπορεί να έχει προκαλέσει τον εφιάλτη.
  • Αποτρέψτε το από το να δει τρομακτικές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές ή εικόνες ακατάλληλες για την ηλικία του.
  • Αναπτύξτε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από τον ύπνο για το μικρό σας, για να το βοηθήσετε να ξεκουραστεί ευκολότερα.
  • Δώστε του ένα κουβερτάκι «ασφαλείας», ένα λούτρινο ζωάκι ή αφήστε το να κοιμηθεί με ένα νυχτερινό φως.
  • Επισκεφτείτε τον παιδίατρό του ή έναν ειδικό ύπνου εάν οι εφιάλτες εμφανίζονται συχνά και εάν έχει ένα επαναλαμβανόμενο θέμα.

Εάν οι εφιάλτες του παιδιού σας συμβαίνουν εξαιτίας ενός τραυματικού γεγονότος του παρελθόντος, τότε το μικρό σας μπορεί να χρειαστεί συμβουλευτική θεραπεία. Μία τεχνική που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία για τους εφιάλτες, είναι η λεγόμενη «πρόβα ονείρου». Κατά τη διάρκεια αυτή της θεραπευτικής προσέγγισης ο ασθενής επανεξετάζει οποιοδήποτε τυπικό όνειρο και αναπτύσσει ένα εναλλακτικό τέλος. Αυτό μπορεί να είναι η αλλαγή του περιεχομένου σε κάτι ανόητο αντί για τρομακτικό ή να έχει ο ασθενής τον έλεγχο του ονείρου με κάποιο τρόπο. Αυτό απαιτεί επανεξέταση του περιεχομένου του ονείρου με τον θεραπευτή, ούτως ώστε να αποφασίσει ποιο είδος εναλλακτικού αποτελέσματος θα ήταν καλύτερο για τον ασθενή. Με καθημερινή θεραπεία, μετά από κάποιες εβδομάδες το περιεχόμενο των ονείρων του ασθενούς τείνει να αλλάξει σε αυτό που έκανε πρόβα αντί να είναι κάτι τρομακτικό.