Η γλώσσα είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία της ανθρώπινης επικοινωνίας και η ανάγνωση ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για να την κατακτήσουμε. Οταν η συνήθεια της ανάγνωσης ενσταλάζεται στα παιδιά από νωρίς, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και ενισχύουμε τη φαντασία τους. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως δώρο ζωής, και όχι αδίκως, αφού όσο μεγαλώνουμε τα οφέλη του πολλαπλασιάζονται.

Γιατί τα βιβλία είναι καλοί φίλοι

Η ανάγνωση βιβλίων βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν ήχους, λέξεις και τη γλώσσα, αναπτύσσοντας τις πρώιμες δεξιότητες γραμματισμού. Καθώς η φαντασία τους πυροδοτείται και η περιέργειά τους διεγείρεται, ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται, καλλιεργώντας την ικανότητα της εστίασης, της συγκέντρωσης, των κοινωνικών και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Ταυτόχρονα τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν την πραγματικότητα από τη μυθοπλασία, ενώ τους δίνεται και η ευκαιρία να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα στην οποία μεγαλώνουν αλλά και να γνωρίσουν άλλους νέους πολιτισμούς. Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τα νέα ή τρομακτικά γεγονότα που μπορεί να συμβαίνουν αλλά και τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν.

Πώς να φέρετε το διάβασμα στη ζωή του παιδιού

Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για να κάνετε το παιδί να αγαπήσει τα βιβλία δίχως να το πιέσετε, περιλαμβάνουν:

Διαβάστε (και) εσείς

Αν τα παιδιά σάς βλέπουν να διαβάζετε, θα είναι πιο πιθανό να πάρουν ένα βιβλίο από μόνα τους, καθώς έχουν την τάση να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Στρατηγική τοποθέτηση

Δίπλα στα παιχνίδια τους, πάνω στο κομοδίνο, στο γραφείο τους ή ακόμα και στο τραπεζάκι του σαλονιού. Αρκεί να αφήνετε βιβλία σε κοινή θέα και τα παιδιά να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά, καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να πάρουν ένα και να διαβάσουν, ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λεπτά τη φορά.

Διαβάστε μαζί πριν από τον ύπνο

Θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας συνήθειες. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά και διαβάστε φωναχτά την ιστορία για να «ζωντανέψετε» τις λέξεις. Μιλήστε μαζί για την πλοκή και κάντε ερωτήσεις που θα εντείνουν το ενδιαφέρον του για τη συνέχεια.

Βιβλία βάσει ενδιαφέροντος

Προτείνετε στο παιδί βιβλία για όλα όσα το ενδιαφέρουν. Ετσι θα ξεκινήσουν να διαβάζουν πιο εύκολα και η ανάγνωση γρήγορα θα μετατραπεί σε μια διασκεδαστική και ευχάριστη συνήθεια. Αφήστε το παιδί να πειραματιστεί σε διάφορα είδη, όπως η μυθοπλασία, τα παιδικά περιοδικά, οι βιογραφίες ή τα κόμικς.

Set the mood

Το περιβάλλον μάς επηρεάζει και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Γι’ αυτό δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια γωνία για διάβασμα. Σκεφτείτε να αξιοποιήσετε μια γωνία του σπιτιού, ιδανικά κοντά σε ένα παράθυρο, που μπορεί να μετατραπεί σε μια άνετη και ζεστή φωλιά με κουβέρτες, μαξιλάρια, μια καρέκλα ή πολυθρόνα και ένα φωτιστικό.

Βιβλία… μετακίνησης

Επιλέξτε μερικά βιβλία για τις μετακινήσεις σας, είτε πρόκειται για την επίσκεψη σε γιατρούς, άλλες υποχρεώσεις ή και για τα ταξίδια σας. Τα βιβλία είναι μια εξαιρετική επιλογή αντί για tablet ή smartphone.

Πρώτα διαβάζουμε, μετά βλέπουμε

Επιλέξτε κάποιο από τα πιο κλασικά έργα και διαβάστε μαζί με το παιδί κάποια κεφάλαια τη φορά. Μόλις ολοκληρώσετε το βιβλίο, οργανώστε μια βραδιά κινηματογράφου, κατά την οποία μπορείτε να καθίσετε αναπαυτικά για να παρακολουθήσετε την ταινία.

Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παρακινήσετε ακόμα και τους πιο… διστακτικούς αναγνώστες.