H σωματική άσκηση βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού και στην καταπολέμηση του στρες. Επίσης, όταν εντάσσετε τη γυμναστική στη ζωή του παιδιού σας, το βοηθάτε να υιοθετήσει μια καλή συνήθεια που θα το ακολουθεί στη μετέπειτα ζωή του. Αλλωστε, ως γονείς αποτελείτε για το παιδί σας το πιο καθοριστικό πρότυπο. Ενα παιδί λοιπόν που βλέπει τους γονείς του να γυμνάζονται και να είναι δραστήριοι, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Τι καλύτερο λοιπόν από το να εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε στο σπίτι για να γυμναστείτε μαζί με το παιδί.

5 ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με το παιδί

#1

Η μαμά είναι σε καθιστή θέση με τα πόδια ενωμένα μπροστά και τεντωμένα. Το παιδί κάθεται πάνω στα πόδια σας με λυγισμένα τα γόνατα και τα πόδια προς τα εμπρός. Ο κορμός του παιδιού γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός ενώ τα χέρια του είναι τεντωμένα και ακουμπάνε τα πόδια του.

Το παιδί μένει σε αυτή τη θέση 8 δευτερόλεπτα. Ξεκουράζεται και επαναλαμβάνει άλλη μια φορά.

#2

Το σώμα σας βρίσκεται σε καθιστή θέση, οκλαδόν και με τα χέρια λυγισμένα στον αγκώνα πιάνετε τα πέλματα του παιδιού το οποίο είναι σε καθιστή θέση στηριζόμενο στις παλάμες των χεριών με λυγισμένους τους αγκώνες, και ελαφρώς γερμένο τον κορμό προς τα πίσω. Από αυτή τη θέση το παιδί σπρώχνει εναλλάξ τις παλάμες σας κι εσείς κρατάτε μια ελαφριά αντίσταση. Προσέχετε να μην τεντώνονται τα γόνατα του παιδιού.

Το παιδί εκτελεί 3 σετ των 20 επαναλήψεων εναλλάξ με ενδιάμεσα διαλείμματα.

#3

Μαμά και παιδί βρίσκεστε σε καθιστή θέση. Στηριζόμενοι στις παλάμες των χεριών, ενώ έχετε τα πέλματά σας ενωμένα. Ο κορμός σας γέρνει ελαφριά προς τα πίσω. Από αυτή θέση πιέζετε ο ένας τα πόδια του άλλου εναλλάξ. Προσέχετε έτσι ώστε να μην τεντώνουν τα γόνατα, αλλά ούτε και να πηγαίνουν πολύ πίσω.

Εκτελείτε 3 σετ των 20 επαναλήψεων εναλλάξ με ενδιάμεσα διαλείμματα.

#4

Το παιδί έχει πάρει τη θέση της γέφυρας στηριζόμενο στα πέλματα των ποδιών και στις παλάμες των χεριών. Εσείς βρίσκεστε σε όρθια θέση με ελαφρώς τα γόνατα λυγισμένα και σκυμμένη προς τα εμπρός κρατάτε με τις παλάμες σας τη μέση του παιδιού.

Το παιδί μένει σε αυτή τη θέση 8 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνει άλλη μια φορά ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα.

#5

Εσείς είστε ξαπλωμένη στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα και τις κνήμες παράλληλες στο έδαφος. Το παιδί στηρίζεται με τον κορμό του πάνω στις κνήμες σας ενώ έχει περάσει τα πέλματά του κάτω από τα πέλματά σας. Τα χέρια τόσο τα δικά σας όσο και του παιδιού είναι τεντωμένα προς το πλάι.

Μένετε σε αυτή τη στάση 12 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά μετά από ένα σύντομο διάλειμμα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Αγνιάδη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής