Ο κοντός χαλινός (ή αγκυλογλωσσία) είναι μια πάθηση που επηρεάζει έως και 10% των μωρών – τα αγόρια συχνότερα από τα κορίτσια.

Ο χαλινός είναι ο συνδετικός ιστός κάτω από την γλώσσα. Κανονικά ο χαλινός διαιρείται προτού γεννηθεί το μωρό κι έτσι η γλώσσα μπορεί να κινείται ελεύθερα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, αυτό δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στον θηλασμό, στην κατάποση, ακόμη και στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σε επόμενα στάδια.

Είναι χαρακτηριστικό πως, τα περισσότερα μωρά με αυτή την πάθηση αντιμετωπίζουν δυσκολία να βγάλουν τη γλώσσα τους έξω και πολλά δεν μπορούν να πιάσουν σωστά τη θηλή στο στόμα τους όταν προσπαθούν να θηλάσουν.

Συχνά προβλήματα που σχετίζονται με την αγκυλογλωσσία

Ο κοντός χαλινός μπορεί να κάνει επώδυνο τον θηλασμό τόσο για εσάς όσο και για το μικρό σας.

Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την αγκυλογλωσσία στα μωρά περιλαμβάνουν:

  • Ευερεθιστότητα, απογοήτευση και συχνό κλάμα
  • Διακυμάνσεις βάρους ή ελάχιστη αύξηση βάρους
  • Άρνηση να θηλάσει

Επιπλέον, προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι μαμάδες μωρών με αγκυλογλωσσία περιλαμβάνουν:

  • Πόνος και/ή ξηρές, πληγωμένες θηλές
  • Χαμηλή ή μειωμένη παροχή μητρικού γάλακτος
  • Συναισθηματικό στρες
  • Δυσφορία κατά το θηλασμό
  • Πόνος λόγω διόγκωσης, φραγμένων γαλακτοφόρων αγωγών ή ακόμα και μαστίτιδας – όλα αυτά μπορεί να εμφανιστούν εάν το μωρό σας δεν μπορεί να πιάσει τη θηλή

Λόγω του πόνου και των δυσκολιών που συχνά συνδέονται με το θηλασμό ενός μωρού με κοντό χαλινό, πολλές μαμάδες σταματούν το θηλασμό νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελαν.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου

Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει αγκυλογλωσσία, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας και με έναν σύμβουλο γαλουχίας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι η τεχνική θηλασμού σας είναι σωστή, αποκλείοντας κάθε άλλο ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες κατά το θηλασμό. Ένας σύμβουλος γαλουχίας μπορεί επίσης να προτείνει εναλλακτικές θέσεις ή μεθόδους θηλασμού που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ενόχλησης. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να θηλάζετε αποκλειστικά για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την παροχή γάλακτος, να συνεχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας με μητρικό γάλα και να αφήσετε τις θηλές σας να επουλωθούν.

Εάν η αγκυλογλωσσία του μωρού σας είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια μικρή χειρουργική επέμβαση για την απελευθέρωση του χαλινού, η οποία συχνά ολοκληρώνεται μέσω μιας αρκετά απλής, γρήγορης διαδικασίας. Η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινό πόνο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κάνει το μωρό σας να αρνηθεί να θηλάσει για μερικές ημέρες, αλλά η χρήση θήλαστρου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σας επιτρέπει να ταΐζετε το μητρικό γάλα σας με μπιμπερό, ενώ μετά την αποκατάσταση το 80% των βρεφών τρέφεται καλύτερα.