Η απώλεια βάρους έχει συνδεθεί με πολλά ζητήματα όπως είναι η ισορροπημένη διατροφή, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και άλλες καλές συνήθειες. Η επιτυχημένη όμως και ασφαλής απώλεια βάρους προϋποθέτει – εκτός αυτών – να αποδομήσουμε ορισμένους μύθους.

Οι θερμίδες ώρα δεν «κοιτούν»

Ιδιαίτερα διαδεδομένος είναι ο μύθος που θέλει τις θερμίδες να μην «μετράνε» συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, με νέα επιστημονική μελέτη μάλιστα, που παρουσιάστηκε στο American Heart Association’s Scientific Sessions 2020, να αποδεικνύει ότι ο περιορισμός των γευμάτων νωρίς το πρωί δεν επηρέασε το βάρος μεταξύ των συμμετεχόντων υπέρβαρων ενηλίκων με προδιαβήτη ή διαβήτη.

«Αναρωτιόμασταν για πολύ καιρό αν το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Nisa M. Maruthur, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής, επιδημιολογίας και νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες δεν έχουν ελέγξει τον αριθμό των θερμίδων, οπότε δεν ήταν σαφές εάν οι άνθρωποι που συμμετείχαν αδυνάτιζαν επειδή έτρωγαν λιγότερο ή επειδή έτρωγαν νωρίτερα. Στην παρούσα μελέτη το μόνο που αλλάξαμε ήταν η ώρα της ημέρας» επισημαίνει.

Η απώλεια βάρους στο «μικροσκόπιο»

Οι ερευνητές παρακολούθησαν υπέρβαρους ενήλικες σε μια μελέτη 12 εβδομάδων. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (90%) ήταν γυναίκες με προδιαβήτη ή διαβήτη και με μέση ηλικία 59 ετών. Οι μισοί συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα περιορισμένο χρονικά πρόγραμμα φαγητού, περιορίζοντας την κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, καταναλώνοντας το 80% των ημερήσιων θερμίδων πριν από τη 1 μ.μ.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έτρωγαν τις συνήθεις ώρες κατά τη διάρκεια 12 ωρών, καταναλώνοντας τις μισές από τις ημερήσιες θερμίδες τους μετά τις 5 μ.μ. για την διάρκεια των δώδεκα εβδομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τα ίδια προετοιμασμένα, υγιεινά γεύματα που προβλέπονται για τη μελέτη. Το βάρος και η αρτηριακή πίεση μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης, στη συνέχεια στις 4 εβδομάδες, στις 8 εβδομάδες και στις 12 εβδομάδες.

Βάσει της ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες έχασαν βάρος και είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από το πότε έφαγαν. «Η ώρα δεν είναι ενδεικτική για την απώλεια βάρους, αντίθετα η ποιότητα των γευμάτων και οι θερμίδες που περιέχουν είναι» επισημαίνουν.

«Δεν είδαμε καμία διαφορά στην απώλεια βάρους για όσους έτρωγαν τις περισσότερες από τις θερμίδες τους νωρίτερα, σε σχέση με εκείνους που τις έτρωγαν αργότερα την ίδια μέρα. Επίσης, δεν είδαμε καμία επίδραση στην αρτηριακή πίεση» συμπληρώνουν.