Η δυσκοιλιότητα, δηλαδή οι μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου, είναι ένα κοινό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Μάλιστα, περίπου 1 στις 20 επισκέψεις σε παιδίατρο οφείλεται σε αυτήν. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι επώδυνη, αγχωτική και ντροπιαστική για τα παιδιά ενώ επηρεάζει και τους γονείς.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα

Μια μη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου μπορεί να σημαίνει ότι τα κόπρανα του παιδιού σας είναι σκληρά και ογκώδη, γεγονός που τα κάνει επώδυνα. Μερικά παιδιά έχουν προβλήματα με την απέκκριση ολόκληρων των κοπράνων τους. Άλλα παιδιά έχουν πρόβλημα με τα κόπρανα λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, πόνου ή διατροφικών προβλημάτων.

Αλλά πόσες κενώσεις την εβδομάδα θεωρούνται κανονικές;

Κάθε παιδί έχει ένα μοναδικό «κανονικό». Για παράδειγμα, φυσιολογικό για ένα παιδί μπορεί να σημαίνει να πηγαίνει καθημερινά στην τουαλέτα, ενώ φυσιολογικό για ένα άλλο μπορεί να σημαίνει τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, λιγότερες από δύο κενώσεις την εβδομάδα μπορεί να χαρακτηριστούν ως δυσκοιλιότητα στα παιδιά – οι κενώσεις μπορεί να συνοδεύονται από πόνο ή και όχι.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;

Σε πολλές περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα αναπτύσσεται επειδή τα παιδιά φοβούνται να κάνουν κακά, ντρέπονται να πάνε σε ένα άγνωστο μέρος, όπως μια δημόσια τουαλέτα ή σπίτι φίλων, ή απλά δεν θέλουν να σταματήσουν αυτό που κάνουν για να πάνε. Η επανειλημμένη καθυστέρηση της παρόρμησης προκαλεί σκληρότητα και δυσκολία στα κόπρανα.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως η κατανάλωση λιγότερων φρούτων και λαχανικών, η λιγότερη κίνηση και η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων τροφών που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες. Η έλλειψη αρκετών υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το παιδί σας

Εδώ είναι μερικές ιδέες:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας είναι επαρκώς ενυδατωμένα. Το νερό είναι το καλύτερο υγρό για να ενυδατωθεί ο οργανισμός και παίζει σημαντικό ρόλο στην μαλακότητα των κοπράνων.
  • Οι φυτικές ίνες δίνουν όγκο στα κόπρανα, καθιστώντας ευκολότερο για το πεπτικό σύστημα να τα μετακινήσει. Ψάξτε για τροφές που περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, τα οποία περιέχουν όλα διαιτητικές ίνες.
  • Δοκιμάστε ένα ζεστό ρόφημα ή ζεστά δημητριακά ολικής αλέσεως το πρωί — που μπορεί να διεγείρουν την «παρόρμηση» λίγο περισσότερο. Προσπαθήστε να αφήσετε αρκετό χρόνο μετά το πρωινό για να πάει το παιδί σας στην τουαλέτα. Μερικές φορές τα παιδιά δεν έχουν την επιθυμία να κάνουν κακά παρά μόνο 30 έως 60 λεπτά μετά το γεύμα τους.
  • Ενθαρρύνετε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Η άσκηση όχι μόνο ωφελεί τη γενική υγεία του παιδιού σας, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Το παιδί σας θεωρείται δυσκοίλιο αν ανακαλύψετε ότι είχε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Εάν η δυσκοιλιότητα διαρκεί δύο εβδομάδες ή περισσότερο, ή αν συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα όπως πυρετός, πόνος κατά τις κενώσεις ή αίμα στα κόπρανα, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

Γιατί πρέπει να αναζητήσετε ιατρική παρέμβαση;

Εκτός από το γεγονός ότι το παιδί σας πονάει και είναι ευερέθιστο, όσο περισσότερο το παιδί σας είναι δυσκοίλιο, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιλυθεί η κατάσταση. Άλλες επιπλοκές από τη χρόνια και τη μακροχρόνια δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν:

  • Ραγάδες πρωκτού
  • Πρόπτωση του ορθού
  • Παρακράτηση
  • Αιμορροΐδες