Τα μωρά συνήθως μπορούν να καταλάβουν κάποιες λέξεις πριν από τους 5 μήνες και λένε την πρώτη τους λέξη μεταξύ 10-12 μηνών. Ωστόσο, πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε παιδάκι έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, επομένως μπορεί να μιλήσει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα παιδάκι που αναπτύσσεται φυσιολογικότατα αργεί να πει τις πρώτες του λέξεις. Ίσως προτιμά τις πιο ενεργητικές δραστηριότητες, όπως το σκαρφάλωμα, και έχει εστιάσει όλη του την προσοχή στο να τις τελειοποιήσει. Ίσως έχετε μάθει να «διαβάζετε» τόσο καλά τις ανάγκες του και να ανταποκρίνεστε σε αυτές, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να προσπαθήσει να μιλήσει για να το καταλάβετε. Ίσως απλώς μεγαλώνει σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον, κι έτσι του παίρνει περισσότερο καιρό να αποκωδικοποιήσει και τις δύο γλώσσες – όμως αργότερα θα είναι εξαιρετικά ευνοημένο. Βέβαια, αν υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει σχετικά με την ανάπτυξη του μικρού σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, η στιγμή που το μωρό λέει τις πρώτες του λέξεις είναι αξέχαστη για κάθε γονιό. Μάλιστα, μερικοί γονείς είχαν την τύχη να καταγράψουν τις πρώτες λέξεις των μωρών τους σε βίντεο.

Δείτε λοιπόν το υπέροχο βίντεο με μωρά να λένε τις πρώτες τους λέξεις και τους γονείς τους… να ξετρελαίνονται.