Η αναμονή για τον ερχομό του πρώτου σας μωρού θα πρέπει να είναι μια χαρούμενη στιγμή στη ζωή σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε απροετοίμαστοι. Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός θα βοηθήσει τους νέους μπαμπάδες να πλοηγηθούν στις πρώτες μέρες της πατρότητας.

Προετοιμασία για το μωρό: Η λίστα με τις υποχρεώσεις του μπαμπά

Μέχρι να έρθει το μωρό, θα είστε ήδη κουρασμένοι. Το πρώτο στάδιο του τοκετού από μόνο του μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 19 ώρες για τις νέες μαμάδες. Και, η σύντροφός σας πιθανότατα θα χρειαστεί όλη την υποστήριξή σας μόλις αρχίσει ο τοκετός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κάνετε όλο τον προγραμματισμό μετά τον τοκετό πριν από τον ερχομό του μωρού. Ειδικά, ενώ είστε ξεκούραστοι και ακόμα σκέφτεστε καθαρά.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν τον τοκετό:

#1 Καθορίστε πώς θα χειριστείτε την άδεια πατρότητας

Αναζητείστε την πλέον πρόσφατη νομοθεσία αναφορικά με την άδεια πατρότητας, προκειμένου να μάθετε τι ακριβώς δικαιούστε και ενημερώστε εκ των προτέρων τον εργοδότη σας εάν σκοπεύετε να κάνετε χρήση όλων των ημερών ή ενός μέρους.

#2 Βοηθήστε να προετοιμαστεί το δωμάτιο του μωρού

Ίσως χρειαστεί να φτιάξετε μερικά βρεφικά έπιπλα και η μαμά μπορεί να θέλει τη συμβολή σας στη διακόσμηση του βρεφικού δωματίου.

#3 Ολοκληρώστε τυχόν επισκευές ή έργα που αναβάλλετε

Θυμάστε αυτή τη βρύση με διαρροή που θέλατε να φτιάξετε; Τι θα λέγατε για την τρύπα στον τοίχο που σχεδιάζατε να επισκευάσετε; Τώρα είναι η ώρα να γίνουν όλα αυτά. Μετά τη γέννηση του μωρού, πιθανότατα δεν θα έχετε χρόνο ή ενέργεια για να ολοκληρώσετε τα έργα γύρω από το σπίτι. Αποφύγετε τον κόπο και κάντε αυτά τα πράγματα πριν έρθει το μωρό.

Προγραμματισμός μετά τον τοκετό και απαραίτητα για τη μαμά και τον μπαμπά

Η προετοιμασία για τον ερχομό ενός μωρού είναι κάτι περισσότερο από την απλή προετοιμασία του σπιτιού και του βρεφικού δωματίου. Υπάρχουν επίσης μερικά βασικά αντικείμενα που θα θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας για να κάνετε την εμπειρία της συμβίωσης αυτών των πρώτων ημερών με το μωρό, πιο εύκολη για όλη την οικογένεια.

Εδώ είναι μερικά από τα απαραίτητα μετά τον τοκετό τόσο για τη μαμά όσο και για τον μπαμπά:

Έτοιμα γεύματα

Ακόμα κι αν σας αρέσει να μαγειρεύετε, πιθανότατα δεν θα θέλετε να μαγειρέψετε τις πρώτες μέρες μετά την άφιξη του μωρού. Αν και, είναι εξοικονόμηση ενέργειας να έχετε προμαγειρεμένα ή κατεψυγμένα γεύματα κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων.

Καφές

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας πίνετε καφέ, σίγουρα θα θέλετε να έχετε λίγο πρόχειρο. Η στέρηση ύπνου μπορεί να είναι ένας πραγματικός αγώνας κατά τη φροντίδα ενός νεογέννητου. Και, θα χρειαστείτε μια επιπλέον ώθηση το πρωί. Ενθαρρύνετε τη μαμά να περιορίσει την πρόσληψη καφεΐνης σε 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα εάν θηλάζει.

Πορτ-μπεμπέ για τη μαμά και τον μπαμπά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους προετοιμασίας για το νεογέννητο είναι να αποκτήσετε ένα πορτ-μπεμπέ. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα νεογέννητα να θέλουν να τα κρατούν συχνά, αλλά ένα πορτ-μπεμπέ επιτρέπει στο μικρό σας να είναι ασφαλές στην αγκαλιά σας, ενώ εσείς κάνετε και άλλες εργασίες.

Προμήθειες μπιμπερό

Είτε η μαμά σκοπεύει να θηλάσει είτε να ταΐσει με μπιμπερό το νεογέννητό σας, θα έρθει μια στιγμή που δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να είναι η μόνη που σηκώνεται στη μέση της νύχτας για να ταΐσει το μωρό. Το να προετοιμαστείτε αγοράζοντας αρκετά μπιμπερό, θα είναι μια τεράστια βοήθεια για τη μαμά. Το να ταΐζετε το μωρό σας είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή δεσίματος για εσάς και το μικρό σας.

 

Μόλις έρθει το νεογέννητο, η οικογένειά σας θα παρασυρθεί τόσο πολύ από τα συναισθήματα και τις ευθύνες που θα χαρείτε που σκεφτήκατε εκ των προτέρων στον προγραμματισμό μετά τον τοκετό.