Σε παγκόσμιο συναγερμό έχουν μπει οι υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου μετά την επανεμφάνιση και εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων.

Στην Ελλάδα αν και ακόμα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων παρά τον συναγερμό το περασμένο σαββατοκύριακο, ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται πως εισάγει το θέμα στην ατζέντα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει πέσει η πρόταση να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε συγκεκριμένες, δηλαδή, ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι υγειονομικοί και οι στενές επαφές ατόμων που νοσούν από ευλογιά των πιθήκων.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα και στη ατζέντα της θα είναι και το συγκεκριμένο θέμα.

Τι αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο μαζικού εμβολιασμού αποκλείεται από όλες τις πλευρές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού στην Ελλάδα, Μαρία Θεοδωρίδου, διαφωνεί με την πιθανότητα οριζόντιας προληπτικής χορήγησης στον πληθυσμό του εμβολίου της -εκριζωμένης από το 1980- νόσου της ευλογιάς. Πρόκειται για το μόνο εμβόλιο που φαίνεται να έχει προστατευτικά αποτελέσματα απέναντι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό CDC ετοιμάζεται να συστήσει το εμβόλιο αυτό για την προληπτική ανοσοποίηση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Εμβόλιο κατά της ευλογιάς συστήνει το ECDC

Οι χώρες σύμφωνα με το ECDC καλούνται να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων αλλά και στον εντοπισμό των επαφών τους.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης, πχ η Ελλάδα τον σχετικό μηχανισμό στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία.

Το σενάριο της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στο γενικό πληθυσμό δεν συγκεντρώνει προς το παρόν πολλές πιθανότητες κατά τους ειδικούς του ECDC.

«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμόν. «Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, το ECDC διευκρίνισε πως ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Υπό τις εξελίξεις αυτές οι επιστήμονες του Κέντρου συστήνουν στα άτομα που νοσούν επιβεβαιωμένα με ευλογιά των πιθήκων να παραμένουν απομονωμένα έως ότου υποχωρήσουν τα εξανθήματα τους, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αποφεύγουν επαφές με ανοσοκατασταλμένα άτομα και κατοικίδια.

Παράλληλα, θα πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Υπογραμμίζουν δε, πως οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα. Αναφορικά με τις στενές επαφές προτείνουν τα άτομα να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους, με έμφαση σε ύποπτα συμπτώματα, για 21 ημέρες.

ΠΟΥ: Δεν έχει μεταλλαχθεί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων

Από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί επισημαίνοντας ότι η μολυσματική αυτή νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του ωστόσο θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.