Τα περισσότερα παιδικά δωμάτια είναι πια γεμάτα παιχνίδια και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να τα αποχωριστεί. Για να μην εξελιχθεί λοιπόν η διαδικασία ξεκαθαρίσματος των παλιών ή κατεστραμμένων παιχνιδιών σε… «μάχη», φροντίζουμε να διαχειριστούμε και τα συναισθήματα του παιδιού. Ενδεχομένως να έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές ότι μπορεί να νιώθει θυμό, λύπη ή απογοήτευση. Ας δούμε όμως με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε αυτή την διαδικασία πιο εύκολη.

 

Πρώτα συζήτηση

Θα βοηθήσει πολύ πρώτα να μιλήσουμε με το παιδί. Μπορούμε να του εξηγήσουμε γιατί είναι καλό να δίνουμε τα παλιά μας αντικείμενα, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση, σε άλλους που τα έχουν ανάγκη. Προετοιμάζουμε το «έδαφος» και έτσι αποφεύγουμε σε μεγάλο βαθμό τις συναισθηματικές εκρήξεις που θα είχε το παιδί απλά αν εμφανιζόμασταν, για παράδειγμα, με μια κούτα στο δωμάτιό του μαζεύοντας τα παιχνίδια του.

 

Μία ανάμνηση

Είναι πιθανό το παιδί αρχικά να αντιληφθεί την σημαντικότητα της διαδικασίας στην πορεία όμως μπορεί να του φανεί αρκετά δύσκολο, συναισθηματικά, να αποχωριστεί κάποιο παιχνίδι. Βοηθάει αρκετά να σκεφτούμε και εμείς με την σειρά μας πως νιώθουμε για κάποιο παιχνίδι που έχουμε ακόμα κρατημένο από τα παιδικά μας χρόνια. Μπορούμε, λοιπόν, να του επιτρέψουμε να κρατήσει ένα από τα παιχνίδια που πρέπει να αποχωριστεί. Το αφήνουμε να διαλέξει κάποιο με το οποίο είναι «δεμένο».

 

Το νέο παιχνίδι

Είναι αρκετά σημαντικό να καταλάβει ότι μπορεί να αποχωρίζεται ορισμένα παιχνίδια όμως θα έρθουν κι άλλα στην ζωή του. Την ημέρα λοιπόν που θα αποφασίσουμε ποια παιχνίδια θα δωρίσει κανονίζουμε να πάμε σε ένα κοντινό κατάστημα παιχνιδιών και να αγοράσουμε ένα μικρό, συμβολικό καινούργιο παιχνίδι. Αυτό ενδεχομένως να το βοηθήσει αρκετά με το αίσθημα του αποχωρισμού.

 

Γίνεται παιχνιδάκι

Ακόμα και να συμφωνήσει το παιδί σε όλη αυτή την διαδικασία υπάρχει πιθανότητα στο τέλος να μην θέλει να το κάνει. Ένας αρκετά καλός τρόπος για να αποφύγουμε να βρεθούμε σε αυτή την θέση είναι να το μετατρέψουμε σε παιχνίδι. Βάζουμε δυνατά γρήγορη μουσική και του λέμε πως όποιος βάλει τα πιο πολλά παιχνίδια, που είναι να δοθούν, στην κούτα κερδίζει. Είναι σχεδόν σίγουρο πως ενώ κανένας δεν θα τα μετρήσει στο τέλος όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

 

Αποχαιρετιστήριο πάρτι

Διοργανώνουμε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι για τα παιχνίδια που θα «ζουν» πια σε άλλο σπίτι. Συγκεντρώνουμε όλα τα παιχνίδια που θα δωρίσουμε και οργανώνουμε αυτό το «πάρτι» μόνο για εμάς! Τα βάζουμε όλα στο σαλόνι, προμηθευόμαστε κάποιο σνακ που δεν τρώμε συχνά και βάζουμε να δούμε την αγαπημένη μας ταινία. Μπορούμε ακόμα και να το μετατρέψουμε σε «sleep over» για εμάς και τα παιχνίδια. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, εκτός από το να αφήσουμε την φαντασία μας να μας οδηγήσει. Μετά τα αποχαιρετούμε και τα βάζουμε στην κούτα για να ξεκινήσουν το «ταξίδι» για το νέο τους σπίτι.

 

Η σωστή μέρα

Είναι αρκετά βοηθητικό αν σκεφτούμε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολη για το παιδί μας. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται πρώτα να «αφουγκραστούμε» το πώς νιώθει και μετά να ξεκινήσουμε. Αν λοιπόν είναι κουρασμένο, συναισθηματικά φορτισμένο ή έχει ξεσπάσματα καλό είναι να το αποφύγουμε την ημέρα αυτή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αργήσουμε πολύ να βρούμε την κατάλληλη στιγμή ώστε να είναι το παιδί μας έτοιμο και να γίνει όλη η διαδικασία ευχάριστα.