Τα μπάνια στη θάλασσα ή στη λίμνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε μια χαλαρή μέρα με τα παιδιά σας και να απολαύσετε τον υπέροχο καιρό. Αλλά η προετοιμασία των σνακ που θα τους προσφέρετε μπορεί να σας φαίνεται βουνό, με αποτέλεσμα να καταλήγετε μονίμως στα επεξεργασμένα (και συνήθως υπερτιμημένα) τρόφιμα που βρίσκετε στην πλησιέστερη καντίνα.

Σας έχουμε νέα! Η προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος που θα δώσει στα παιδιά σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να περάσουν μια δραστήρια μέρα στην παραλία, χωρίς να πεινάσουν, να βαρυστομαχιάσουν ή να αφυδατωθούν, είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο εύκολη απ’ ότι νομίζετε.

Αποφύγετε λοιπόν τις καυτές και μεγάλες ουρές στην καντίνα με τα αμφιβόλου ποιότητας φαγητά και ακολουθείστε τις συμβουλές μας για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας (αλλά κι εσείς) θα περάσουν μια υπέροχη μέρα στην παραλία τρώγοντας σωστά, ενώ εσείς δεν θα περάσετε το προηγούμενο βράδυ πάνω από ένα τηγάνι με… κεφτεδάκια.

Υγιεινά γεύματα κατάλληλα για τα παιδιά τις μέρες της παραλίας

Δείτε μερικές προτάσεις για υγιεινά και χορταστικά σνακ που θα απολαύσουν τα παιδιά και, γιατί όχι, κι εσείς:

#1 Τοστ ολικής άλεσης

-Συνδυάστε το με φυστικοβούτυρο, μπανάνες και κανέλα

#2 Κρύα ζυμαρικά ολικής άλεσης

-Συνδυάστε τα με ντοματίνια και πιπεριές κομμένα σε κύβους, τριμμένα καρότα και κολοκυθάκια. Περιχύστε τα με βαλσάμικο και ελαιόλαδο και ολοκληρώστε πασπαλίζοντας με αλάτι, πιπέρι και παρμεζάνα.

#3 Τορτίγια ολικής αλέσεως

Συνδυάστε με:

-Τυρί κρέμα, σπανάκι και τα αγαπημένα τραγανά λαχανικά του παιδιού σας (καρότα, αγγούρι, πιπεριές, κολοκυθάκια, κ.ο.κ.)

Γουακαμόλε, μαύρα φασόλια ή φασόλια pinto, μαγειρεμένο καστανό ρύζι και τριμμένο τυρί τσένταρ

-Ομελέτα με πιπεριές και κρεμμύδια. Ολοκληρώστε πασπαλίζοντας με τυρί τσένταρ

-Τυρί κρέμα με βότανα, γαλοπούλα χωρίς νιτρικά άλατα, σπανάκι ή μαρούλι romaine, ντομάτα σε λεπτές φέτες

ΠΑΡΑΛΙΑ

#4 Συνδυάστε το κύριο γεύμα σας με δροσιστικά λαχανικά κομμένα σε φέτες

Δοκιμάστε jicama, αγγούρι, σέλινο ή ντοματίνια

#5 Για επιδόρπιο, δοκιμάστε μερικά ώριμα καλοκαιρινά φρούτα

Το καρπούζι, το πεπόνι, τα βερίκοκα και τα κεράσια είναι όλα αναζωογονητικά σε μια ζεστή μέρα.

Ασφάλεια τροφίμων στην παραλία

Βεβαιωθείτε ότι θα διατηρήσετε τα σνακ σε ένα καλής ποιότητας ψυγείο παραλίας, για να αποφύγετε τροφικές δηλητηριάσεις από αλλοιωμένα τρόφιμα. Μπορείτε να καταψύξετε μερικά μπουκάλια νερού για να κρατήσετε τη θερμοκρασία του ψυγείου χαμηλή για ακόμη περισσότερο χρονικό διάστημα.

Αφαιρέστε τη βρεφική πούδρα από τα χέρια σας χρησιμοποιώντας λίγη άμμο και, στη συνέχεια, καθαρίστε τα με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι πριν προσφέρετε φαγητό στα παιδιά σας. Καθαρίστε με τον ίδιο τρόπο και τα δικά τους χέρια.

Αποφασίστε ποια υγιεινά γεύματα και σνακ θα ετοιμάσετε για τα παιδιά σας από το προηγούμενο βράδυ, χρησιμοποιώντας φαγητά που είναι προσυσκευασμένα (π.χ. καρότα στον ατμό, έτοιμα για κατανάλωση) ή είναι εύκολα συσκευάσιμα (π.χ. τοστ) και δεν λιώνουν εύκολα.

Φέρτε μαζί σας μια άδεια πλαστική σακούλα για τα σκουπίδια και τις χαρτοπετσέτες και πλαστικά σκεύη για εύκολη απόρριψη.

Πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι στην παραλία

Εστιάστε στην ενυδάτωση με νερό και αποφύγετε τους χυμούς και τα αναψυκτικά που συμβάλλουν στη διατροφή των παιδιών σας με περιττές θερμίδες και ζάχαρη.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε φρούτα, λαχανικά και/ή βότανα για να εμπλουτίσετε το απλό νερό και να το κάνετε πιο ελκυστικό για τα παιδιά σας. Δοκιμάστε λάιμ-μέντα, φράουλα-βασιλικό, αγγούρι-βατόμουρο ή απλά φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Ή, δοκιμάστε ανθρακούχα νερά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.