Η κακοκαιρία Genesis πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες κυρίως στα Δυτικά, στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Με το πρώτο φως της ημέρας στην Κοζάνη φάνηκαν οι καταστροφές που ακολούθησαν την βροχόπτωση, καθώς δρόμοι και καταστήματα πλημμύρισαν. Σύμφωνα με το kozanilife.gr, πολλά βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής που έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στους κατοίκους της Κοζάνης.

Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στο οχήματά τους σε σημεία της πόλης που είχε συγκεντρωθεί μεγάλο ύψος νερού.

Ολική καταστροφή της παραγωγής

Σε 8.000 στρέμματα καλλιεργειών, ελαιοκράμβης σιτηρών, πατάτας, καλαμποκιού και ηλίανθου αποτιμάται η ζημιά στον κάμπο Σαριγκιόλ μετά την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Δήμου Κοζάνης.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις καλλιέργειες που ήταν λίγες μέρες πριν την συγκομιδή. Η σφοδρότητα με την οποία έπεφτε το χαλάζι, όπως περιγράφουν αγρότες της τοπικής κοινότητας Δρεπάνου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ήταν πρωτόγνωρη και κάνουν λόγο για ολική καταστροφή. Ακόμα και 18 ώρες μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ποσότητες χαλαζιού παρέμεναν δίπλα στους δρόμους και στις ρίζες των φυτών. Σιτηρά χωρίς καρπό που “ξάπλωσε” το χαλάζι, όπως και απέραντα στρέμματα ελαιοκράμβης.

Ποιες περιοχές είναι σε επιφυλακή

Σε επιφυλακή βρίσκεται η κεντρική Μακεδονία, η Αχαΐα και η Θεσσαλία, ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ όλος ο δυτικός άξονας από τα νησιά του Ιουνίου αναμένεται να επηρεαστεί από την κακοκαιρία. Προβλήματα σημειώθηκαν στην Κέρκυρα αλλά και σε περιοχές της Ηπείρου.

Με τη Θεσσαλία να βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές όπου αναμένεται να παρατηρηθούν σήμερα, Παρασκευή (10/06) τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες, οι κάτοικοι έλαβαν από την Πολιτική Προστασία μήνυμα του 112, καθώς όπως τονίζεται, αναμένονται το επόμενο εικοσιτετράωρο καταιγίδες και ραγδαίες βροχοπτώσεις και ζητείται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Κλειστά σχολεία

Λόγω των επικίνδυνων φαινομένων που αναμένονται για τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) στο Δήμο Καρδίτσας.

Επιπλέον, τη διακοπή των μαθημάτων στις 12:30 το μεσημέρι σε όλα τα σχολεία του αποφάσισε η δημοτική αρχή Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας.

Κλειστές θα παραμείνουν οι δομές του Δήμου και του ΔΟΠΑΚ όπως το Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Κολυμβητήριο, τα ΚΔΑΠ. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Εν τω μεταξύ, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία τονίζει ότι «το νέο κύμα κακοκαιρίας δυστυχώς για άλλη μια φορά σύμφωνα με την ΕΜΥ θα χτυπήσει τον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας. Από αύριο το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους πολύ έντονα.

Ο Δήμος σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχει σε όλα τα κρίσιμα σημεία μηχανήματα έργου σε επιφυλακή. Επίσης σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου για αύριο Παρασκευή τα μαθήματα θα λήξουν στις 12:30».