Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μπορούν να γίνουν μια όμορφη βόλτα που θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε, να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας και φυσικά να κάνετε τις δουλειές σας. Τα παιδιά σας, αντίστοιχα, μπορούν να μάθουν με έναν ευχάριστο τρόπο να είναι υπεύθυνα, να οργανώνουν μια δραστηριότητα, να παρατηρούν, να διαβάζουν και να γράφουν.

 

Εκπτωτικά κουπόνια

Μόλις φτιάξετε τη λίστα με τα ψώνια σας για την εβδομάδα, αναθέστε στα παιδιά σας την ευθύνη να αναζητήσουν εκπτωτικά κουπόνια που βρίσκονται σε τρέχοντα ένθετα εφημερίδων ή στο περιοδικό του καταστήματος, με τα είδη που έχετε συμπεριλάβει σε αυτήν. Εάν τα παιδιά σας έχουν ευχέρεια με τους υπολογιστές, ζητήστε τους να αναζητήσουν προσφορές στο διαδίκτυο και να σας βοηθήσουν να τις εκτυπώσετε. Επιβραβεύστε την προσπάθεια του παιδιού σας προσθέτοντας ένα ποσοστό από τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν στο χαρτζιλίκι του.

 

Κρατήστε τα απασχολημένα

Δίνοντας στα παιδιά σας κάτι να κάνουν ενώ βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ, αυτό σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε στα ψώνια. Για παράδειγμα, βάλτε τα να κρατήσουν τη λίστα των αγορών, η οποία μπορεί να είναι είτε ψηφιακή (κινητό) είτε χειρόγραφη, και να σας τη διαβάσουν δυνατά. Με λίγη καθοδήγηση και εξάσκηση, θα βρείτε παρέα όλα τα είδη που χρειάζεστε σε χρόνο μηδέν.

 

Αφήστε τα να διαλέξουν

Για κάθε βόλτα στο σούπερ μάρκετ, επιτρέψτε στα παιδιά σας να αγοράσουν ένα προϊόν που θα ήθελαν και που δεν είναι στη λίστα με τα ψώνια – αυτό θα τα κρατήσει αφοσιωμένα και θα τα κάνει επίσης να θέλουν να έρχονται συχνότερα μαζί σας στο σούπερ μάρκετ. Εάν θέλετε να το αλλάζετε από καιρό σε καιρό, ορίστε μια κατηγορία τροφίμων από την οποία επιτρέπεται να διαλέξουν: μια εβδομάδα ένα φρούτο ή λαχανικό, την επόμενη εβδομάδα ένα κατεψυγμένο προϊόν, την μεθεπόμενη εβδομάδα ένα προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 

Αφήστε τα να κάνουν τις ερωτήσεις

Όταν ψωνίζετε με παιδιά στο τμήμα φρέσκων προϊόντων ή στον πάγκο του κρεοπωλείου, επιτρέψτε τους να κάνουν τις ερωτήσεις που χρειάζεστε για ορισμένα είδη. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συνομιλήσουν με τον υπάλληλο φρέσκων προϊόντων, τον κρεοπώλη, τον ιχθυοπώλη ή τον αρτοποιό. Όσο περισσότερα γνωρίζουν για το φαγητό που τρώνε, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να ενδιαφέρονται για τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Η γνώση αυτή θα τα βοηθήσει σήμερα αλλά και αργότερα στη ζωή τους να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές.

 

Κάντε τα ψώνια παιχνίδι

Το να παίζετε παιχνίδια ενώ βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι διασκεδαστικό για όλους. Για παράδειγμα, εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι «Μάντεψε το βάρος», στο οποίο επιλέγετε ένα συγκεκριμένο προϊόν και μετά βάζετε το παιδί σας να σας πει πόσο νομίζει ότι ζυγίζει. Μόλις είστε και οι δύο έτοιμοι για την απάντηση, απλώς τοποθετήστε το στη ζυγαριά και μάθετε. Ένα άλλο παιχνίδι μπορεί να είναι «Ποια είναι η τιμή;», όπου δείχνετε ένα συγκεκριμένο προϊόν που πρόκειται να αγοράσετε και, στη συνέχεια, τα βάζετε να μαντέψουν πόσο κοστίζει.

 

Πακετάροντας τα ψώνια

Μόλις φτάσετε στο ταμείο, ζητήστε από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να πακετάρετε τα ψώνια στις τσάντες του σούπερ μάρκετ. Εάν υπάρχει ένας υπάλληλος διαθέσιμος κοντά στο ταμείο, ρωτήστε τον/την αν μπορεί να δείξει στα παιδιά σας πώς να πακετάρουν σωστά τα ψώνια και πόσο σημαντικό είναι να βάζουν βαρύτερα αντικείμενα στο κάτω μέρος και αυγά ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να θρυμματιστούν από πάνω.

 

Ποτέ δεν ψωνίζουμε πεινασμένοι

Οι προγραμματισμένες βόλτες στο σούπερ μάρκετ με τα παιδιά σας θα πρέπει να οργανώνονται με βάση τα διατροφικά τους πρότυπα. Μην αφήνετε την πείνα να σας αποσπά την προσοχή ενώ ψωνίζετε. Φροντίστε επομένως να προγραμματίσετε τα ψώνια σας μετά το μεσημεριανό τραπέζι και όχι πολύ κοντά στην ώρα του δείπνου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να μειώσετε τον αριθμό των πιθανών παρορμητικών αγορών – του παιδιού αλλά και των δικών σας.