Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα σαμπουάν και τα μαλακτικά για ενήλικες δεν είναι κατάλληλα για τα μικρά παιδιά – γι’ αυτό και στην ανάγκη χρησιμοποιούν ό,τι βρουν χωρίς να το πολυσκεφτούν. Αλλά ο λόγος που υπάρχουν ειδικά σαμπουάν για βρέφη και μικρά παιδιά δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι δεν προκαλούν δάκρυα κι ότι με τις μυρωδιές φρούτων που περιέχουν κάνουν τα λούσιμο πιο ευχάριστο, διευκολύνοντας κι εσάς. Υπάρχει ουσιαστικός λόγος και δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι έχουν κατάλληλη σύνθεση για το ευαίσθητο δέρμα των μικρών παιδιών.

Να γιατί πρέπει να αποφεύγετε το σαμπουάν για ενήλικες στα παιδιά σας…

Τα μαλλιά ενηλίκων μπορούν να βλάψουν όχι μόνο τα μαλλιά του παιδιού σας αλλά και τη γενική του υγεία, λόγω της σύνθεσής τους.

Αν και μπορεί να φαίνεται ίδιο, το δέρμα ενός παιδιού διαφέρει σημαντικά από το δέρμα ενός ενήλικα για έναν πολύ σημαντικό λόγο: σμήγμα. Τι σημαίνει αυτό; Τα σαμπουάν ενηλίκων έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν τη λιπαρότητα από τα μαλλιά χρησιμοποιώντας χημικά. Αλλά το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής ενός μικρού παιδιού παράγει σχεδόν 6 φορές λιγότερη λιπαρότητα σε καθημερινή βάση, σε σχέση με εκείνη ενός ενήλικα.

Ακόμη, τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε συνθετικά αρώματα, χρώματα και συντηρητικά – ουσίες που περιέχουν σε αφθονία τα περισσότερα σαμπουάν που κυκλοφορούν στο εμπόριο και απευθύνονται σε ενήλικες.

Κάτι άλλο που περιέχουν συχνά τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών για ενήλικες είναι βαριά μαλακτικά που σχηματίζουν φιλμ και επιθετικές επιφανειοδραστικές ουσίες – πράγματα τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για το ευαίσθητο δέρμα ενός μικρού παιδιού.

Εσείς, από την άλλη, αν ξεμείνετε από σαμπουάν μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιήσετε εκείνο του μικρού σας, αφού δεν πρόκειται να σας κάνει κακό – δεν αποκλείεται μάλιστα να διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας είναι τώρα πιο λεία και με πιο ευχάριστη υφή. Ωστόσο, ενδέχεται να λαδώσουν πιο γρήγορα και η αίσθηση της καθαριότητας να μην είναι η ίδια όπως με το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε κανονικά.

Η μόνη αντένδειξη για τη χρήση βρεφικού σαμπουάν από έναν ενήλικα, αφορά στις μαμάδες που έχουν κατεστραμμένα ή χημικά επεξεργασμένα μαλλιά, τα οποία χρειάζονται ειδικά προϊόντα περιποίησης – όπως σαμπουάν, μαλακτικά και μάσκες για βαθιά ενυδάτωση και επανόρθωση της τρίχας και του τριχωτού της κεφαλής. Στην περίπτωση αυτή,  αναζητείστε εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Πώς να διαλέξω το κατάλληλο προϊόν για το παιδί μου;

Δεδομένου ότι η αγορά βρεφικού σαμπουάν έχει σχεδόν την ίδια εμβέλεια με αυτή των μεγάλων, η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος μπορεί να είναι πράγματι δύσκολη.

Υπάρχει κάποιο σαμπουάν για παιδιά που η σύνθεσή του να είναι καλύτερη; Λοιπόν, γενικά, όλα τα βρεφικά προϊόντα που προορίζονται για περιποίηση σώματος και μαλλιών είναι καλά και υψηλής ποιότητας.