Όταν το παιδί σας γίνει ενός έτους είναι μια καλή στιγμή για να αρχίσετε να τακτοποιείτε τα παιχνίδια μαζί. Αν το παιδί σας έχει τις κινητικές δεξιότητες για να πιάσει πράγματα με τα χέρια του και μπορεί να καταλάβει τι ζητάτε, όσο νωρίτερα μάθει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του, τόσο το καλύτερο. Είναι πολύ πιο δύσκολο να διδάξετε στο μικρό σας καλές συνήθειες αργότερα.

Η εκμάθηση του παιδιού να είναι τακτικό με τα πράγματά του δεν θα γλυτώσει μόνο εσάς από τον επιπλέον κόπο, αλλά θα το βοηθήσει και να αναπτύξει μια  σημαντική περιοχή του εγκεφάλου (τον μεσοπρομετωπιαίο φλοιό) που σχετίζεται με το εύρος προσοχής, την επίλυση προβλημάτων και τη ρύθμιση της διάθεσης και του σώματος.

Φυσικά, δεν πρέπει να περιμένετε ότι το παιδί σας θα υιοθετήσει αυτή την καλή συνήθεια σε μερικές ημέρες, αλλά με λίγη υπομονή και συνεπή εξάσκηση, θα μάθει να είναι τακτικό.

Ακολουθούν τρεις δοκιμασμένες μέθοδοι για ενθαρρύνετε το παιδί να τακτοποιεί το χάος στο δωμάτιό του:

Κάντε το διασκεδαστικό

Πολλές μαμάδες χρησιμοποιούν ένα τραγούδι για να σηματοδοτήσουν την ώρα για την τακτοποίηση του παιδικού δωματίου. Το «κλειδί» είναι η δραστηριότητα αυτή να είναι ευχάριστη για το μικρό σας. Αν είναι σημαντικό για το παιδί σας να κρατά κοντά του ένα συγκεκριμένο παιχνίδι που δεν αντέχει να βάλει στη θέση του, δεν πειράζει. Επειδή τα νήπια βλέπουν τα παιχνίδια ως προεκτάσεις του εαυτού τους, είναι πραγματικά ένα αναπτυξιακό ορόσημο γι’ αυτά να αποχωριστούν κάτι και να το αφήσουν στην άκρη.

Προσφέρετε θετική ενίσχυση

Επιβραβεύστε τον μικρό σας βοηθό με high-fives και αγκαλιές και επισημάνετε πόσο ωραίο είναι που όλοι μπορούν να περπατούν χωρίς να πονούν τα πόδια τους, αλλά και που τώρα είναι πιο εύκολο να βρεθούν τα παιχνίδια. Μερικά παιδιά μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα γραφήματα με αυτοκόλλητα, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή να γίνει συνήθεια. Αντί να τα απειλείτε τα time-out, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια προτιμώμενη δραστηριότητα ως κίνητρο για την ολοκλήρωση της εν λόγω εργασίας, όπως μια βόλτα στο πάρκο αφού όλα τα κομμάτια των puzzle μπουν στη θέση τους.

Να είστε ρεαλιστές

Μερικές μέρες το μικρό σας θα είναι πολύ δύστροπο για να τακτοποιήσει το δωμάτιό του. Και δεν πειράζει να μην έχετε πάντα χρόνο για να τα βάλετε όλα στη θέση τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε αντ’ αυτού είναι να συμμαζέψετε ό,τι μπορείτε μαζί με το παιδί, για δύο λεπτά, για να αντιμετωπίσετε κάποια από τα προβλήματα – αντί να συνηθίσετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Μην αποθαρρύνεστε αν το νήπιό σας δεν βρίσκει την τακτοποίηση φυσικά ωφέλιμη. Όσο επιμένετε στην εκμάθηση αυτής της καλής συνήθειας, αργά ή γρήγορα θα την υιοθετήσει. Το πότε θα έρθει εκείνη η ώρα εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του.