Αν και χρειάζεται ακόμα έρευνα για να κατανοήσουμε με ακρίβεια πώς οι αλλαγές του καλοκαιριού και της θερμοκρασίας επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διαχείρισή του, υπάρχουν αρκετά πράγματα που είμαστε ήδη σε θέση να γνωρίζουμε. Εάν, λοιπόν, έχετε παιδιά με διαβήτη, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για να τα κρατήσετε ασφαλή και το καλοκαίρι.

Πώς η ζέστη και η υγρασία επηρεάζουν τα άτομα με διαβήτη;

Το καλοκαίρι έχει πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν είτε άμεσα το σάκχαρο στο αίμα, είτε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται σε εξωτερικούς παράγοντες, είτε τα αναλώσιμα της ινσουλίνης ή του διαβήτη. Συγκεκριμένα:

*Επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος

Υπάρχει η υποψία ότι η θερμότητα προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του σώματος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία απορροφάται η ινσουλίνη και ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να τονιστεί περαιτέρω αν η σωματική δραστηριότητα γίνεται σε μια ζεστή μέρα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων αναψυχής.

Επιπλέον, οι καλοκαιρινές δραστηριότητες συνήθως περιλαμβάνουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Ένα ηλιακό έγκαυμα θεωρείται στρεσογόνος παράγοντας για το σώμα, που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συνιστάται λοιπόν τα παιδιά με διαβήτη να παραμένουν στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο και να χρησιμοποιούν αντηλιακό ευρέος φάσματος.

*Κίνδυνος αφυδάτωσης

Κανονικά, όταν βρεθεί περίσσεια ζάχαρης στο αίμα, θα απεκκριθεί μέσω των ούρων. Εάν το σώμα πρέπει να παράγει πολλά ούρα, αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Επιπλέον, οι θερμότερες εποχές αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο αφυδάτωσης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξ ου και η μεγάλη σημασία της διατήρησης της ενυδάτωσης για τα άτομα με διαβήτη.

Όταν εκτός από ζέστη υπάρχει και υγρασία, ο κίνδυνος αφυδάτωσης αυξάνει. Κανονικά, το σώμα μπορεί να κρυώσει μόνο του ιδρώνοντας. Ο ιδρώτας στη συνέχεια εξατμίζεται για να προσφέρει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν έχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, ο ιδρώτας εξατμίζεται πολύ αργά και γίνεται πολύ αναποτελεσματικός στην εξυπηρέτηση του σκοπού του.

*Προβλήματα ινσουλίνης και αναλώσιμα

Εάν η ινσουλίνη εκτεθεί σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να καταστεί αναποτελεσματική. Οι περισσότεροι τύποι ινσουλίνης που δεν έχει ανοιχτεί θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο (μεταξύ 2° και 8° C) και η ανοιχτή ινσουλίνη μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου (μεταξύ 13° και 26° C).

Μια πολύ υψηλή θερμοκρασία ή μια άμεση και παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως και τη θερμότητα, θα αλλάξει τη σύνθεση της ινσουλίνης, καθώς επιταχύνει τη διάσπαση της μοριακής της δομής καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική. Φροντίστε, λοιπόν, να μην εκθέτετε την αντλία ινσουλίνης σας στο άμεσο ηλιακό φως ή να μην αφήνετε την πένα ινσουλίνης σας στο αυτοκίνητο.

Η θερμότητα μπορεί επίσης να αλλάξει την αποτελεσματικότητα των αναλώσιμων, όπως οι ταινίες μέτρησης και οι μετρητές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις συστάσεις του κατασκευαστή.