Όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα λαμβάνει τότε συμβαίνει αφυδάτωση. Τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αφυδάτωση επειδή έχουν υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας από τους ενήλικες, καθώς και υψηλή αναλογία επιφάνειας σώματος προς μάζα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα παιδί ιδρώνει, χάνει περισσότερο από την περιεκτικότητα σε νερό του σώματός του από έναν ενήλικα.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά;

Κάθε παιδί θα έχει τις δικές του ανάγκες σε υγρά. Ορισμένα παιδιά είναι απλά πιο διψασμένα από άλλα και θα πρέπει όλα να ενθαρρύνονται να πίνουν με γνώμονα την δίψα τους. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, οι ειδικοί συνιστούν την εκτίμηση των αναγκών σε υγρά από το σωματικό βάρος του παιδιού.

«Για τα πρώτα 10 κιλά βάρους, στοχεύστε να παρέχετε 4 χιλιοστόλιτρα ανά κιλό την ώρα, για τα δεύτερα 10 κιλά βάρους, προσθέστε 2 χιλιοστόλιτρα ανά κιλό την ώρα και στη συνέχεια, περίπου 1 χιλιοστόλιτρο ανά κιλό την ώρα», μας λένε οι ειδικοί.

Αυτή η εξίσωση προσαρμόζεται για τα μικρά μωρά που έχουν μεγαλύτερες απώλειες υγρών λόγω της ταχύτερης αναπνοής και της ανάλογης επιφάνειας του σώματος και των μεγαλύτερων αναγκών σε υγρά λόγω του γρήγορου μεταβολισμού τους.

Πώς θα καταλάβετε την αφυδάτωση στο παιδί

Ένα αφυδατωμένο παιδί μπορεί να έχει κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη παραγωγή ούρων και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, μας λένε οι ειδικοί. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η μειωμένη στρέψη του δέρματος.

«Εάν τσιμπήσουμε το δέρμα ενός παιδιού που είναι ενυδατωμένο, αυτό θα επιστρέψει αμέσως στην επίπεδη κατάσταση όταν απελευθερωθεί, αλλά σε ένα αφυδατωμένο παιδί, το δέρμα ισιώνει πιο αργά μετά την απελευθέρωση», εξηγούν οι ειδικοί.

Είναι συνήθως πιο εύκολο να εντοπιστεί η αφυδάτωση σε μεγαλύτερα παιδιά απλώς και μόνο επειδή έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις απώλειες υγρών τους. «Ένα μεγαλύτερο παιδί θα αισθάνεται δίψα και θα παραπονιέται μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σε υγρά, ενώ ένα μωρό δεν μπορεί συχνά να εκφράσει τις ανάγκες του», συμπληρώνουν.

Πώς θα την αποφύγετε

Η κατανόηση των αιτιών και η επίγνωση των σημαδιών της αφυδάτωσης είναι σημαντική, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να την αποτρέψετε είναι να μάθετε πώς να την εμποδίσετε να συμβεί. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση στα νεογέννητα, είναι σημαντικό να τα ταΐζετε τακτικά.

Στα μεγαλύτερα παιδιά είναι καλό να τους προσφέρετε άφθονο νερό και υγρά.

Εάν έχει πολύ ζέστη ή υγρασία, προσπαθήστε να αποφύγετε να μεταφέρετε το νεογέννητο ή το μικρό σας σε εξωτερικούς χώρους. Εάν τελικά βγείτε έξω, παραμείνετε στην σκιά για να αποφύγετε την υπερβολική ζέστη. Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά μπορεί να υπερθερμανθούν σε εσωτερικούς χώρους εάν η θερμοκρασία του δωματίου είναι πολύ υψηλή ή αν φορούν πάρα πολλά στρώματα ρούχων.