Όπως όλοι μάθαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα παιδιά πρέπει να κρατούν αποστάσεις από άλλους που δεν αισθάνονται καλά. Αλλά δοκιμάστε να το πείτε αυτό σε ένα παιδί 4 ετών που μόλις γνώρισε ένα νέο φίλο! Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (ή η χρήση απολυμαντικού χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης ορισμένων ιών. Από εκεί και πέρα, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, κάτι που – όπως όλοι οι γονείς γνωρίζουν – είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να περιορίσετε τις τάσεις τους να σκαλίζουν τη μύτη τους, να τρίβουν τα μάτια τους και να πιάνουν το στόμα τους, καθώς όλα αυτά μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες:

  1. Έχετε χαρτομάντιλα στο χέρι

Οι ενήλικες αγγίζουν το πρόσωπό τους 23 φορές την ώρα. Τα παιδιά έχουν ακόμη λιγότερο αυτοέλεγχο, επομένως ο αριθμός είναι πιθανώς αρκετά μεγαλύτερος. Κρατήστε χαρτομάντιλα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να φυσούν τη μύτη τους και να τρίβουν τα μάτια τους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα χαρτομάντιλα ως καλύμματα χεριών για να ξυστούν όταν έχουν μια φαγούρα.

  1. Δώστε τους κάτι άλλο να κάνουν με τα χέρια τους

Δεν είναι περίεργο που τόσα πολλά παιδιά σκαλίζουν τη μύτη τους. Μια τρομακτική μελέτη διαπίστωσε ότι το 91% των ενηλίκων το κάνουν επίσης και πιθανώς για τους ίδιους λόγους που το κάνουν τα παιδιά: Ανία, νευρικότητα ή για να ανακουφιστούν από μια φαγούρα. Δίνοντας στα μικρά παιδιά παιχνίδια όπως παζλ και γιο-γιο θα κρατήσετε τα χέρια τους απασχολημένα, ενώ ένα ρινικό σπρέι μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσει η παχύρρευστη βλέννα για να την φυσύξουν, ώστε να μην μπουν στον πειρασμό να σκαλίσουν τη μύτη τους. Μπορείτε επίσης να απασχολήσετε το στόμα τους με λιχουδιές, όπως φρουτοζελεδάκια.

  1. Κρατήστε τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπό τους

Όπως όλοι μας, έτσι και τα παιδιά δεν αντέχουν όταν τα μαλλιά πέφτουν στα μάτια τους ή όταν τρίχες γαργαλάνε της μύτη τους. Η επιθυμία να απομακρύνουν τις απείθαρχες τρίχες ή τα μαλλιά τους από το πρόσωπο, μπορεί να τα οδηγήσει στο να βάζουν συνεχώς τα δάχτυλα κοντά στα μάτια και τη μύτη τους. Διατηρήστε τα μαλλιά τους κοντά ή πιάνετε τα μακριά μαλλιά τους προς τα πίσω, ώστε να μην ενοχλούν το πρόσωπό τους. Οι κορδέλες για το κεφάλι, τα κλάμερ και οι κοκάλες είναι οι φίλοι σας. Μερικά παιδιά θα λατρέψουν επίσης την ιδέα του να φορούν καπέλα.

  1. Μείνετε μακριά από άρρωστους ανθρώπους

Ναι, μπορεί να είναι αδύνατο να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από άρρωστους φίλους των οποίων οι γονείς τα έστειλαν στο σχολείο ή σε ένα παιδικό πάρτι, πεπεισμένοι ότι τα μυρίσματα τους δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Μπορείτε ωστόσο να κάνετε μια ήρεμη συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την ανάγκη να μείνουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται (ή να τους δείξετε ένα βίντεο που σχετίζεται με τον COVID-19 για να εξηγήσετε γιατί η απόσταση μπορεί να είναι σημαντική). Τα παιδιά μπορούν επίσης να φορούν μάσκες, εφόσον είναι άνω των 2 ετών.

Εάν πάντως ανησυχείτε για ασθένειες, μπορεί να είναι ευκολότερο να τονίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες με φίλους, όπου ο κίνδυνος μετάδοσής τους είναι μικρότερος. Ενθαρρύνετε επίσης τους γονείς του κύκλου σας να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο όταν τα παιδιά τους αρρωσταίνουν.