Μετά τους πρώτους μήνες που η διατροφή του μωρού αποτελούνταν αποκλειστικά από το μητρικό γάλα ή την φόρμουλα, η εξοικείωση με τα στερεά τρόφιμα μπορεί να είναι συναρπαστική τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαλέξετε ποιο φαγητό θέλετε να είναι το πρώτο τους, αλλά μπορεί να μην υπάρχει πιο ήπιο ή χορταστικό γεύμα από ένα απλό μπολ με πλιγούρι βρώμης.

Γιατί το πλιγούρι βρώμης είναι ιδανικό για τα μωρά

Το πλιγούρι βρώμης συνιστάται για μωρά ηλικίας περίπου 6 μηνών, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC. Είναι εύκολο για το πεπτικό σύστημα του παιδιού, αποτελώντας μια ιδανική επιλογή για την κοιλίτσα που ακόμα αναπτύσσεται. Το πλιγούρι βρώμης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δρα ως φυσικό καθαρτικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να ενεργηθεί.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βρώμης αλλά, με απλά λόγια το πλιγούρι βρώμης είναι ένας τύπος κουάκερ δημητριακών στο οποίο η βρώμη έχει περάσει από επεξεργασία για αυτό και είναι αποφλοιωμένη και αλεσμένη. «Το πλιγούρι βρώμης είναι μια εξαιρετική πρώτη τροφή για μωρά, γεμάτη με σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β», λένε οι ειδικοί στον τομέα της διατροφής.

«Είναι επίσης εύπεπτο και έχει ήπια γεύση», συμπληρώνουν.

Τι να προσέξετε

Για να φτιάξετε πλιγούρι βρώμης για μωρά χρειάζεστε απλώς βρώμη και έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ, συν ένα υγρό για να το μαγειρέψετε. Για αυτό το υγρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ζεστό νερό, μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Το αγελαδινό γάλα ή τα εναλλακτικά γάλατα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα δεν συνιστώνται για παιδιά πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος.

«Η κύρια διαφορά μεταξύ του πλιγουριού που τρώμε ως ενήλικες και του είδους που δίνουμε στα μωρά είναι η υφή που έχει το πλιγούρι» μας λένε οι ειδικοί. Το βρεφικό πλιγούρι βρώμης πρέπει να είναι λεπτότερο, ώστε να μπορεί να ψηθεί ομοιόμορφα και να έχει μια σταθερή υφή που είναι εύκολο να καταπιούν τα μωρά.

Βήμα-βήμα πώς να το φτιάξετε

Συγκεντρώστε όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε το πλιγούρι βρώμης: βρώμη, νερό ή μητρικό γάλα ή φόρμουλα και τον επεξεργαστή τροφίμων ή το μπλέντερ σας. Για να ξεκινήσετε, τρίψτε τη ξηρή βρώμη στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή σκόνη χωρίς μεγάλα κομμάτια.

Στη συνέχεια, μαγειρέψτε το μείγμα σύμφωνα με τον συγκεκριμένο τύπο βρώμης που έχετε επιλέξει, προσθέτοντας νερό, τη φόρμουλα ή το μητρικό γάλα και ζεσταίνετε μέχρι να απορροφηθεί περισσότερο το υγρό και να έχετε μια κρεμώδη υφή.

Τέλος, πριν σερβίρετε το πλιγούρι στο μωρό σας, αφήστε το να κρυώσει αρκετά ώστε να μην είναι πολύ ζεστό όταν το προσφέρετε. «Αν αυτό είναι το πρώτο φαγητό του μωρού, δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα άλλο» λένε οι ειδικοί.

«Αν προσπαθείτε να το εξοικειώσετε με περισσότερα τρόφιμα, μπορείτε να προσθέσετε πουρέ φρούτων και λαχανικών, ακόμη και μερικά μπαχαρικά όπως η κανέλα».

Πόσο συχνά να δίνω στο μωρό;

Το πόσο συχνά και πόση βρώμη πρέπει να τρώνε τα μωρά εξαρτάται από την ηλικία του μωρού σας και πόσα από τα άλλα αγαπημένα τους φαγητά τους αρέσει να τρώνε. Το πλιγούρι βρώμης δεν μπορεί να αποτελεί ολόκληρη την διατροφή του, επομένως πρέπει να λάβετε υπόψη και άλλα τρόφιμα, όπως τα πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά.

Τα μικρά μωρά 6 έως 8 μηνών μπορούν να έχουν περίπου τρεις έως εννέα κουταλιές της σούπας πλιγούρι βρώμης ή δημητριακά μία φορά την ημέρα, χωρισμένα σε δύο γεύματα. Πάντα να ενημερώνετε τον παιδίατρό σας για τις αλλαγές στο διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού και μην διστάσετε να τον συμβουλευτείτε για την συχνότητα ή την ποσότητα βρώμης που μπορεί να καταναλώνει το παιδί.